Doorgaan naar hoofdcontent

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.

Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

Er zijn zat games die ik heb uitgespeeld; sommige games kan ik dromen van begin tot eind. Maar van de games die ik niet heb weten af te maken of de games waar ik nooit aan ben begonnen, dat zijn er nogal wat. Het is een omkering van wat ik dit jaar doe; in plaats van niet gamen, heb ik mezelf voorgenomen om voor volgend jaar games te spelen met aandacht; dus minder gamen met een podcast aan, maar het plot volgen, cutscenes kijken en games uitspelen. Ik doe het vooral weer om iets over mezelf te leren, net zoals dit jaar met niet gamen. Misschien dat ik al na de eerste game het opgeef, wie weet.

Wat zal ik onder meer gaan spelen? Ik heb een redelijke laptop; ik zou kunnen kijken of ik wat PC-exclusives aan de praat kan krijgen. Ook kijk ik uit om weer The Last of Us te spelen, maar ik bedacht me ook dat ik nooit Bully (minder bekend onder de Europese titel Canis Canem Edit; "dog eat dog") heb uitgespeeld. Het is jaren geleden dat ik Eternal Darkness: Sanity's Requiem heb gespeeld, volgend jaar eerst maar 's mijn GameCube tevoorschijn toveren. Ik kijk nu al uit naar 2019!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.