Doorgaan naar hoofdcontent

Een jaar niet gamen, dag twintig

Morgen is het jaar 2018 alweer drie weken oud. Ik heb met vandaag (en als ik het weet vol te houden) twintig dagen geen game gespeeld. Tot mijn eigen verbazing valt het verrassend mee. Niet dat ik ervanuit ging dat ik afkickverschijnselen zou hebben en als een junkie ongecontroleerd mijn huid aan het krabben zou zijn, maar ik had verwacht er meer moeite mee te hebben. Het is vooral iets niet doen natuurlijk; dat is makkelijk om jezelf ergens toe te zetten.

Om eerlijk te zijn, het was nog vrij druk bij DeRat, met de tweede helft van de kerstvakantie. Daarna is het wel flink ingezakt, maar met vervelende omstandigheden bij mijn werk heb ik alsnog meer moeten werken. Dus tijd voor gamen zou ik überhaupt weinig hebben gehad. Er zijn wel een paar momenten geweest dat ik normaal gesproken zou gaan gamen. Twee terug had ik een drukke dag achter de rug. Half negen thuis, gegeten. Eline ging sporten en ik was een uurtje alleen thuis. Ik had op zo'n moment de controller gepakt en hersenloos The Binding of Isaac gespeeld; een lekkere vlotte game, waarbij een potje misschien dertig, veertig minuten kan duren als je geluk hebt. Als je doodgaat, geen probleem.

Zhuang Zi droomde dat hij een vlinder was - of was
het de vlinder die droomt dat deze Zhuang Zi is?
Wat doe ik dan in de tussentijd? Ik ben weer aan het lezen geslagen. Ik heb vijf boeken gelezen, zoals de Oosterse filosofische boeken Zhuangzi en Tao Te Tjing ("leer anderen kennen en verkrijg wijsheid; leer jezelf kennen en verkrijg verlichting") en boeken over bier - die ik helaas alweer uit heb. Maar ik moet bekennen dat het "goed voelt" dat ik wat anders doe. Ik verdedig gamen maar al te graag en al te vaak, maar ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst in drie weken tijd vier boeken heb gelezen. Waarschijnlijk met examen Nederlands en ik nog boekverslagen moest inleveren. Ook heb ik met aandacht een film in mijn eentje gekeken - Blade of the Immortal van Takashi Miike.

Het jaar is pas net begonnen en we moeten nog even. Ik ben nieuwsgierig hoe ik er over een half jaar tegen gamen aankijk - zal ik toch weer gaan spelen, of zal ik het afzweren? Deze dinsdag ga ik op vakantie; eerst twee dagen Kuala Lumpur en daarna door naar Brunei; dan nog de Maleisische jungle in. In plaats van exotische locaties in games op bezoeken zal ik er nu zelf zijn. Nu maar hopen dat ik niet doodga!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.