Doorgaan naar hoofdcontent

Een jaar niet gamen, dag twintig

Morgen is het jaar 2018 alweer drie weken oud. Ik heb met vandaag (en als ik het weet vol te houden) twintig dagen geen game gespeeld. Tot mijn eigen verbazing valt het verrassend mee. Niet dat ik ervanuit ging dat ik afkickverschijnselen zou hebben en als een junkie ongecontroleerd mijn huid aan het krabben zou zijn, maar ik had verwacht er meer moeite mee te hebben. Het is vooral iets niet doen natuurlijk; dat is makkelijk om jezelf ergens toe te zetten.

Om eerlijk te zijn, het was nog vrij druk bij DeRat, met de tweede helft van de kerstvakantie. Daarna is het wel flink ingezakt, maar met vervelende omstandigheden bij mijn werk heb ik alsnog meer moeten werken. Dus tijd voor gamen zou ik überhaupt weinig hebben gehad. Er zijn wel een paar momenten geweest dat ik normaal gesproken zou gaan gamen. Twee terug had ik een drukke dag achter de rug. Half negen thuis, gegeten. Eline ging sporten en ik was een uurtje alleen thuis. Ik had op zo'n moment de controller gepakt en hersenloos The Binding of Isaac gespeeld; een lekkere vlotte game, waarbij een potje misschien dertig, veertig minuten kan duren als je geluk hebt. Als je doodgaat, geen probleem.

Zhuang Zi droomde dat hij een vlinder was - of was
het de vlinder die droomt dat deze Zhuang Zi is?
Wat doe ik dan in de tussentijd? Ik ben weer aan het lezen geslagen. Ik heb vijf boeken gelezen, zoals de Oosterse filosofische boeken Zhuangzi en Tao Te Tjing ("leer anderen kennen en verkrijg wijsheid; leer jezelf kennen en verkrijg verlichting") en boeken over bier - die ik helaas alweer uit heb. Maar ik moet bekennen dat het "goed voelt" dat ik wat anders doe. Ik verdedig gamen maar al te graag en al te vaak, maar ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst in drie weken tijd vier boeken heb gelezen. Waarschijnlijk met examen Nederlands en ik nog boekverslagen moest inleveren. Ook heb ik met aandacht een film in mijn eentje gekeken - Blade of the Immortal van Takashi Miike.

Het jaar is pas net begonnen en we moeten nog even. Ik ben nieuwsgierig hoe ik er over een half jaar tegen gamen aankijk - zal ik toch weer gaan spelen, of zal ik het afzweren? Deze dinsdag ga ik op vakantie; eerst twee dagen Kuala Lumpur en daarna door naar Brunei; dan nog de Maleisische jungle in. In plaats van exotische locaties in games op bezoeken zal ik er nu zelf zijn. Nu maar hopen dat ik niet doodga!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…