Doorgaan naar hoofdcontent

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.

Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.

Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet grijpen heb ik alleen mezelf daarmee.

Het was al een flinke tijd terug dat ik een stuk heb geschreven voor Video Game Filosofie. Ik heb ongeveer 25 jaar aan ervaringen en herinneringen aan gamen. Ik heb mezelf voorgenomen om ook maandelijks een stuk te schrijven over een belangrijk moment voor mijzelf betreft games. Denk aan overwinningen, een nieuwe console, multiplayer avonden en zelfs emotioneel raken van games. Ik zal morgen het eerste stuk online zetten.

Ik zat nog te denken wat ik vanavond kon gaan doen. Mijn vriendin Eline is naar vrienden vanavond; ik heb van woensdag t/m zaterdag moeten werken en heb vooral behoefte aan niks doen. Nog snel Fallout, Final Fantasy of BioShock zit er niet in. Dat hoeft ook helemaal niet, het zou geforceerd zijn omdat nog even er tussen te persen.

Wat ik dan ga doen met al die vrije tijd? Ik heb natuurlijk nog Beermarketeer, waar ik eigenlijk te weinig mee doe. Mijn hand is eindelijk aan het genezen, misschien dat ik weer een poging doe om mijn basgitaar te pakken. En natuurlijk Video Game Filosofie! Iedereen een gelukkig nieuwjaar.

Populaire posts van deze blog

Sunday Service #6

Op zondag is er Sunday Service op Video Game Filosofie. Een korte boodschap, bedoeld als moment van bezinning.
Als je een game koopt, ga je die ook daadwerkelijk uitspelen? Op dinsdag 26 juli schreef ik dat 37% van alle games op Steam nooit zijn gespeeld. Indrukwekkend, maar ook een abstract gegeven. Om het concreter te maken een voorbeeld: van de 8 miljoen Steam-gebruikers die Half-Life 2 in bezit hebben, hebben 3,9 miljoen de game niet gespeeld. Dat betekent niet "niet uitgespeeld op de hoogste moeilijkheidsgraad" of "niet tot halverwege de game gespeeld", maar nog nooit zijn begonnen.
Hoe zit het dan met games die wel zijn begonnen? Steam, Xbox Live en PlayStation Network (PSN) gebruiken achievements, gamerscore en trophy's om bij te houden hoe "goed" een gamer het doet. Zo kan je aan mijn trophy's zien dat ik nog steeds niet Grand Theft Auto V heb uitgespeeld. Een game die ik wel compleet heb doorlopen is The Walking Dead: Season One van Tellt…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.