Doorgaan naar hoofdcontent

Voetbal, vrouwen en video games

Afgelopen week hadden twee collega's het over voetbal. Ik deed geen poging om me in het gesprek te mengen. Mij werd gevraagd wat ik van de laatste resultaten vond. Ik zei dat voetbal mij niet kan interesseren. "Hou je niet van voetbal? Ben je een wijf, of zo?" kreeg ik als reactie.

Een vreemde vraag. Mocht jij, de lezer, voor het eerst Video Game Filosofie bezoeken en het niet weten, ik ben een man. De reactie van deze collega - en hij weet wie hij is - is pijnlijk seksistisch en ronduit dom. Wellicht komt dit als een verrassing, maar iets wel of niet leuk vinden heeft niks te maken met je geslacht.

De wereld van voetbal is voornamelijk mannelijk. Vrouwen voetballen ook op topniveau, maar over de uitzendrechten wordt niet geruzied door TV stations. Als je een andere sport neemt, schaatsen bijvoorbeeld, dan is de aandachtsverdeling tussen mannen en vrouwen ineens een stuk gelijker. En moet je als kijker hetzelfde geslacht hebben? Ik mag hopen van niet, anders moeten vrouwen die voetbal wel leuk vinden ineens iets anders gaan doen.

Hetzelfde gaat vaak op over video games. De wereld van games wordt over het algemeen gezien als iets wat voor jongetjes en voor jongemannen is. Dat de gemiddelde leeftijd van een gamer 32 is en de verdeling tussen man-vrouw 60-40 is, is nog niet geaccepteerde beeld.

Het erge van zo'n uitspraak is niet eens het achterhaalde en stompzinnige ervan. Het is een normatieve uitspraak: mijn collega zegt op deze manier dat ik als man voetbal wél leuk zou moeten vinden en tegelijkertijd dat het niet iets is voor vrouwen. Hiermee wordt het beeld versterkt. Als je als kind zou opgroeien in een gezin dat veel ruzie maakt, dan is dat normaal. Groei je op in een omgeving waar andersdenkenden worden gerespecteerd, dan zal je dat later ook hebben. Als je hoort dat vrouwen graag winkelen, make-up willen dragen en alleen wijn drinken, dan neem je dat aan als waar.

En dat is niet goed. Net zoals ik geloof dat er meer vrouwen in leidinggevende functies zouden moeten zijn, zou ik liever zien dat er meer vrouwen zijn die, net als ik, hun tijd verdoen met het spelen van games. Eerder, dat het beeld zal veranderen, want vrouwen doen dat al.

Stel dat jij, de lezer, een vrouw bent. Misschien heb je niks met games, maar datheeft niks te maken met je geslacht. Jij als persoon hebt een mening, een aspect van jou (je geslacht) is niet de norm.

Populaire posts van deze blog

Sunday Service #6

Op zondag is er Sunday Service op Video Game Filosofie. Een korte boodschap, bedoeld als moment van bezinning.
Als je een game koopt, ga je die ook daadwerkelijk uitspelen? Op dinsdag 26 juli schreef ik dat 37% van alle games op Steam nooit zijn gespeeld. Indrukwekkend, maar ook een abstract gegeven. Om het concreter te maken een voorbeeld: van de 8 miljoen Steam-gebruikers die Half-Life 2 in bezit hebben, hebben 3,9 miljoen de game niet gespeeld. Dat betekent niet "niet uitgespeeld op de hoogste moeilijkheidsgraad" of "niet tot halverwege de game gespeeld", maar nog nooit zijn begonnen.
Hoe zit het dan met games die wel zijn begonnen? Steam, Xbox Live en PlayStation Network (PSN) gebruiken achievements, gamerscore en trophy's om bij te houden hoe "goed" een gamer het doet. Zo kan je aan mijn trophy's zien dat ik nog steeds niet Grand Theft Auto V heb uitgespeeld. Een game die ik wel compleet heb doorlopen is The Walking Dead: Season One van Tellt…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Een nieuw spel

Door Jeroen


Soms zijn er momenten dat ik op zoek ben naar een nieuwe game om te spelen. De prijs van een nieuw spel is net te hoog om in de wilde weg een paar spellen te kopen en maar te kijken of er iets leuks tussen zit. Er zijn dan verschillende strategieën die ik toepas.