Voetbal, vrouwen en video games

Afgelopen week hadden twee collega's het over voetbal. Ik deed geen poging om me in het gesprek te mengen. Mij werd gevraagd wat ik van de laatste resultaten vond. Ik zei dat voetbal mij niet kan interesseren. "Hou je niet van voetbal? Ben je een wijf, of zo?" kreeg ik als reactie.

Een vreemde vraag. Mocht jij, de lezer, voor het eerst Video Game Filosofie bezoeken en het niet weten, ik ben een man. De reactie van deze collega - en hij weet wie hij is - is pijnlijk seksistisch en ronduit dom. Wellicht komt dit als een verrassing, maar iets wel of niet leuk vinden heeft niks te maken met je geslacht.

De wereld van voetbal is voornamelijk mannelijk. Vrouwen voetballen ook op topniveau, maar over de uitzendrechten wordt niet geruzied door TV stations. Als je een andere sport neemt, schaatsen bijvoorbeeld, dan is de aandachtsverdeling tussen mannen en vrouwen ineens een stuk gelijker. En moet je als kijker hetzelfde geslacht hebben? Ik mag hopen van niet, anders moeten vrouwen die voetbal wel leuk vinden ineens iets anders gaan doen.

Hetzelfde gaat vaak op over video games. De wereld van games wordt over het algemeen gezien als iets wat voor jongetjes en voor jongemannen is. Dat de gemiddelde leeftijd van een gamer 32 is en de verdeling tussen man-vrouw 60-40 is, is nog niet geaccepteerde beeld.

Het erge van zo'n uitspraak is niet eens het achterhaalde en stompzinnige ervan. Het is een normatieve uitspraak: mijn collega zegt op deze manier dat ik als man voetbal wél leuk zou moeten vinden en tegelijkertijd dat het niet iets is voor vrouwen. Hiermee wordt het beeld versterkt. Als je als kind zou opgroeien in een gezin dat veel ruzie maakt, dan is dat normaal. Groei je op in een omgeving waar andersdenkenden worden gerespecteerd, dan zal je dat later ook hebben. Als je hoort dat vrouwen graag winkelen, make-up willen dragen en alleen wijn drinken, dan neem je dat aan als waar.

En dat is niet goed. Net zoals ik geloof dat er meer vrouwen in leidinggevende functies zouden moeten zijn, zou ik liever zien dat er meer vrouwen zijn die, net als ik, hun tijd verdoen met het spelen van games. Eerder, dat het beeld zal veranderen, want vrouwen doen dat al.

Stel dat jij, de lezer, een vrouw bent. Misschien heb je niks met games, maar datheeft niks te maken met je geslacht. Jij als persoon hebt een mening, een aspect van jou (je geslacht) is niet de norm.

Populaire posts van deze blog

Sunday Service #6

Een nieuw spel