Doorgaan naar hoofdcontent

Gedesillusioneerd begin in Dishonored 2

Voor Dishonored 2 is er een tamelijk uitgebreide demo verschenen. Deze verscheen in november 2016, om nu zoiets te doen is een slimme zet. Ik heb erg genoten van het eerste deel en dit gaf me een mogelijkheid om het vervolg uit te proberen.
LET OP, SPOILERS VOOR DISHONORED EN DISHONORED 2


Het begin loopt alleen niet. In het eerste deel is prinses Emily Kaldwin nog een jong meisje, als de bodyguard en "Spy Master" van haar vermoorde moeder Jessamine moet je haar redden. In deel 2 wordt zonder enige onthuldiging bekend gemaakt dat Corvo haar vader is. Goh. Oké.

Het spel begint met Emily op de troon. Onlangs zijn er aantal tegenstanders van de keizerin vermoord. Het is vijftien jaar geleden dat haar moeder is gedood en er is een speciale herdenkingsbijeenkomst. Na een korte toespraak komt er plots een gezelschap binnen van de "Duke of Serkonos", samen met zijn entourage. De boodschapper zegt dat Delilah Kaldwin, de oudere zus van Jessamine teruggekeerd is. Het is de heks Delilah, die spelers kennen uit de downloadable content (DLC) The Knife of Dunwall en The Brigmore Witches.

In no-time worden Emily en Corvo omsingeld. De game gaf me een keuze om te kiezen met wie ik wilde spelen; ik ging voor Emily. Corvo wordt door Delilah in steen veranderd en ik moet vluchten. Wat een raar begin.

Ten eerste, het tempo. Soms mag een game wél iets leren van een film. De eerste Dishonored deed er met de proloog langer over, zelfs met de dood van Jessamine. Hier begint de actie gelijk. Wat is er gebeurd in de 15 jaar, met Emily op de troon? Ik heb geen idee. Misschien krijg je dit later te weten?

Ten tweede, de premisse. Emily spreekt kort over een reeks moorden op aristocraten die openlijk tegen haar zijn. Het publiek verdenkt de keizerin van de gruwelijkheden, maar zij heeft het niet gedaan, zegt ze. Dat is makkelijk, om gelijk zo de toon te zetten.

Ten derde, Delilah. Ik kan me voorstellen dat niet iedere speler de DLC heeft gespeeld en dat het voor nieuwe spelers niet onduidelijk is wie ze eigenlijk is. Ik weet dat ze niet de zus is van Jessamine, maar een eeuwenoude heks. In de DLC speel je met Daud, de huurmoordenaar die Jessamine heeft gedood, als een soort van boetedoening. Corvo en Emily zijn narratief gezien niet op de hoogte wie of wat Delilah is.

Een gek begin. Ik ben benieuwd waar het heengaat.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…