Doorgaan naar hoofdcontent

Een nieuw spel

Door Jeroen


Soms zijn er momenten dat ik op zoek ben naar een nieuwe game om te spelen. De prijs van een nieuw spel is net te hoog om in de wilde weg een paar spellen te kopen en maar te kijken of er iets leuks tussen zit. Er zijn dan verschillende strategieën die ik toepas.

Allereerst kijk ik of er nieuwe versies zijn van spellen waarvan ik in het verleden genoten heb. Of spellen van dezelfde makers, omdat dat dan toch een soort van kwaliteitsgarantie lijkt. Ook namen van spellen die in lijstjes met hoge verwachtingen of ervaringen staan zoek ik op. En soms bedenk ik me wat voor spelervaringen ik zou willen meemaken en zoek dan op keywords om te kijken of zo’n spel bestaat.

Als ik ‘kandidaatspellen’ heb kijk ik naar recensies van mensen of websites waar ik vertrouwen in heb. Ik kijk dan niet alleen sec naar het eindoordeel, maar vooral ook naar wat de sterke punten zijn en wat de zwakke in de ogen van de reviewer. Als ik er bijvoorbeeld wel van houd dat een verhaal complex is dan hoeft een negatief oordeel van een reviewer op basis van een moeilijk te volgen verhaallijn geen minpunt te zijn voor mij. Of als de online modus bijvoorbeeld niet goed uitgewerkt is terwijl ik daar dan toch net geen behoefte aan heb, dan neem ik dat dus niet mee in mijn persoonlijke oordeel.

Het kijken van trailers kan je warm maken voor een spel, maar zelden komt de trailer overeen met de werkelijke gameplay. Dan zijn er meestal talloze filmpjes te vinden met echte gameplay. Je moet er dan wel op letten dat je niet naar de krenten uit de pap zit te kijken en dat dit toevallig spectaculaire of mooie, maar met niet echt representatieve, stukjes zijn. Daarvoor kan het handig zijn om gebruik te maken van legio mogelijkheden om live gaming mee te kijken. Je ziet dan ook het tempo van een spel.  Je moet alleen nog wel opletten dat je op die manier niet teveel spoilers over je heen krijgt.

Uiteindelijk heb ik een beeld van een spel en een verwachting van het aantal uur dat ik er mee zoet wil en kan zijn. Na een blik op het prijskaartje kan dan de afweging gemaakt worden. Een spel waar ik meer dan 100 uur aan spendeer mag nu eenmaal meer kosten dan een spel dat mijn interesse verliest na enkele uren.

Het vinden van het juiste spel is al een heel spel op zich, maar erg bevredigend als je achteraf voelt dat je een mooi spel hebt gevonden.

Populaire posts van deze blog

Sunday Service #6

Op zondag is er Sunday Service op Video Game Filosofie. Een korte boodschap, bedoeld als moment van bezinning.
Als je een game koopt, ga je die ook daadwerkelijk uitspelen? Op dinsdag 26 juli schreef ik dat 37% van alle games op Steam nooit zijn gespeeld. Indrukwekkend, maar ook een abstract gegeven. Om het concreter te maken een voorbeeld: van de 8 miljoen Steam-gebruikers die Half-Life 2 in bezit hebben, hebben 3,9 miljoen de game niet gespeeld. Dat betekent niet "niet uitgespeeld op de hoogste moeilijkheidsgraad" of "niet tot halverwege de game gespeeld", maar nog nooit zijn begonnen.
Hoe zit het dan met games die wel zijn begonnen? Steam, Xbox Live en PlayStation Network (PSN) gebruiken achievements, gamerscore en trophy's om bij te houden hoe "goed" een gamer het doet. Zo kan je aan mijn trophy's zien dat ik nog steeds niet Grand Theft Auto V heb uitgespeeld. Een game die ik wel compleet heb doorlopen is The Walking Dead: Season One van Tellt…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…