Doorgaan naar hoofdcontent

Dood en wederopstanding

Vrolijk Pasen iedereen! Voor wie het niet wist of was vergeten, bij Pasen vieren we traditioneel de wederopstanding van Jezus. Pasen is de belangrijkste feestdag in het christendom. Dat Jezus de dood heeft verslagen staat centraal in het christelijk denken: dankzij zijn overwinning heeft de mens het eeuwige leven.


Als seculiere, niet-gelovige mensen zijn we meer bekend met Kerst (kerstboom, cadeautjes, kerstdiner). De dood en wederopstanding heeft nog maar weinig betekenis. Ook in games is doodgaan doorgaans van maar weinig betekenis. Hoe komt dat?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb geen antwoord op de vraag. Al jaren hoor je dat games steeds makkelijker worden. Automatische savepoints, regenerating health, meer tekst en uitleg. Ik zou zeggen dat zoiets ook komt door de steeds verdergaande technologie. Vroeger had je drie levens, en ging je af vlak vóór het einde van het level, moest je opnieuw beginnen. Met de Super Nintendo meer checkpoints halverwege het level. Health had een getal van 100, met kleine health packs van 25 en grote van 50 te vinden. In de meeste first-person shooters moet je achter een muur schuilen en al de schotwonden die je hebt opgelopen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

"In mijn tijd moesten we op zoek naar health packs"
Zelfs in een uitdagende en zenuwslopende game als The Last of Us is de dood van weinig betekenis. Als de doorgewinterde Joel moet je wel andere kwaadwillende mensen uitschakelen, zelfs in een wereld waar de mensheid op het puntje van uitsterven staat. Maar als je zelf doodgaat is het checkpoint nooit ver weg. Wat ik zelf dan ook wel 's deed was eerst een situatie inschatten, beetje rondlopen en mezelf dood te laten gaan, zodat ik goed voorbereid de confrontatie aan kon. Valsspelen denk je? Nou, nee, want ik doe niks wat de game niet toelaat.

Anthony Burch, schrijver van Borderlands 2 en samen met zijn zus Ashly de presentator van "Hey Ash, Whatcha Playin'?" deed zelf een permadeath run op Far Cry 4. Permadeath is een samentrekking van permanent death, permanente dood. Dus geen continue na de game over. Het is een zeer drastische manier van spelen. Als je in de eerste vijf minuten doodgaat, pech. Ga je na 35 uur dood omdat je per ongeluk een olievat vlak voor je raakt, is dat een ietwat meer pijnlijke realisatie.

Het tegenantwoord is dat er nog steeds games zijn die ontzettend moeilijk zijn. De Souls serie bijvoorbeeld, waarbij elk gevecht een enorme uitdaging is. Zelfs een game als The Binding of Isaac kent permadeath, maar dat zijn gamesessies van niet meer dan een half uur lang.

Dit wil je niet zien in XCOM.
Het punt is een goede kruising tussen gameplay en narratief. Gameplay is hoe de game gespeeld wordt, narratief het verhaal dat verteld wordt. Daar moet een bepaalde balans in zijn. Een goed voorbeeld is de dood van Aerith in Final Fantasy VII: dit personage gaat dood in het verhaal en is niet terug te krijgen, hoeveel Phoenix Downs er ook zijn. De eerste keer spelen heb je daar geen weet van en je kan Aerith helemaal levelen en goede uitrustingen kopen. Toch gaat ze dood. Ook XCOM deed dit zeer goed. Een turn-based tactics game, jij als speler bent de commandant van een elitegroep soldaten die het opneemt tegen aliens. Je soldaten kunnen doodgaan en je krijgt er ander voor terug. Echter, ze verkrijgen ook ervaring en worden sterker, sneller, met meer vaardigheden. Na vijf missies een goede soldaat kwijtraken is dan echt een enorme klap. Jij gaat niet dood, maar één van je spelelementen wel.

Sommige games weten wel om te gaan met de dood. Zelfs is het in een game, het mag best pijn doen. Want de dood geeft leven betekenis.

Populaire posts van deze blog

Sunday Service #6

Op zondag is er Sunday Service op Video Game Filosofie. Een korte boodschap, bedoeld als moment van bezinning.
Als je een game koopt, ga je die ook daadwerkelijk uitspelen? Op dinsdag 26 juli schreef ik dat 37% van alle games op Steam nooit zijn gespeeld. Indrukwekkend, maar ook een abstract gegeven. Om het concreter te maken een voorbeeld: van de 8 miljoen Steam-gebruikers die Half-Life 2 in bezit hebben, hebben 3,9 miljoen de game niet gespeeld. Dat betekent niet "niet uitgespeeld op de hoogste moeilijkheidsgraad" of "niet tot halverwege de game gespeeld", maar nog nooit zijn begonnen.
Hoe zit het dan met games die wel zijn begonnen? Steam, Xbox Live en PlayStation Network (PSN) gebruiken achievements, gamerscore en trophy's om bij te houden hoe "goed" een gamer het doet. Zo kan je aan mijn trophy's zien dat ik nog steeds niet Grand Theft Auto V heb uitgespeeld. Een game die ik wel compleet heb doorlopen is The Walking Dead: Season One van Tellt…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Een nieuw spel

Door Jeroen


Soms zijn er momenten dat ik op zoek ben naar een nieuwe game om te spelen. De prijs van een nieuw spel is net te hoog om in de wilde weg een paar spellen te kopen en maar te kijken of er iets leuks tussen zit. Er zijn dan verschillende strategieën die ik toepas.