Doorgaan naar hoofdcontent

Lokale Schoonheid

Door Jeroen


Het mag algemeen bekend zijn dat Amerikaanse spellen er echt anders uitzien dan bijvoorbeeld Japanse. Dat is niet alleen het resultaat van een verschillende vraag bij de doelgroepen. De spellen worden ook beïnvloed door de leefomgeving waarin de makers wonen. Een groot deel daarvan zal zeker veroorzaakt worden door de heersende cultuur in de desbetreffende omgeving. Deze cultuur is een eeuwenlange evolutie van stijl en gebruiken waarop het landschap zijn invloed heeft gehad. Maar volgens mij heeft het landschap naast deze indirecte, ook een directe invloed op design.


Ik heb het geluk gehad dat ik het landschap en de natuur van vele landen en continenten van dichtbij heb kunnen aanschouwen. De bergen in ZO-Azië zijn echt anders dan de Alpen. De bomen en het gras van de oostkust van de Verenigde Staten zijn niet te verwarren met het groen van de Veluwe en de woestijnen in Z-Afrika verschillen duidelijk met die in het Midden-Oosten. Een verschillend landschap, een verschillende flora en fauna, dit roept in mijzelf een andere inspiratie op. Ook die dingen die ik mooi en logisch vind, zijn beïnvloed door de omgeving. Een ontwerp past in een omgeving en lijkt te wringen als je het meeneemt naar een andere. Dat geldt voor kunst, architectuur,  design van apparaten en bijvoorbeeld auto's.

Zo bezien zal het de diversiteit van games vergroten als gamestudio's zich meer verspreiden over de wereld.


Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.