Doorgaan naar hoofdcontent

Lokale Schoonheid

Door Jeroen


Het mag algemeen bekend zijn dat Amerikaanse spellen er echt anders uitzien dan bijvoorbeeld Japanse. Dat is niet alleen het resultaat van een verschillende vraag bij de doelgroepen. De spellen worden ook beïnvloed door de leefomgeving waarin de makers wonen. Een groot deel daarvan zal zeker veroorzaakt worden door de heersende cultuur in de desbetreffende omgeving. Deze cultuur is een eeuwenlange evolutie van stijl en gebruiken waarop het landschap zijn invloed heeft gehad. Maar volgens mij heeft het landschap naast deze indirecte, ook een directe invloed op design.


Ik heb het geluk gehad dat ik het landschap en de natuur van vele landen en continenten van dichtbij heb kunnen aanschouwen. De bergen in ZO-Azië zijn echt anders dan de Alpen. De bomen en het gras van de oostkust van de Verenigde Staten zijn niet te verwarren met het groen van de Veluwe en de woestijnen in Z-Afrika verschillen duidelijk met die in het Midden-Oosten. Een verschillend landschap, een verschillende flora en fauna, dit roept in mijzelf een andere inspiratie op. Ook die dingen die ik mooi en logisch vind, zijn beïnvloed door de omgeving. Een ontwerp past in een omgeving en lijkt te wringen als je het meeneemt naar een andere. Dat geldt voor kunst, architectuur,  design van apparaten en bijvoorbeeld auto's.

Zo bezien zal het de diversiteit van games vergroten als gamestudio's zich meer verspreiden over de wereld.


Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…