Doorgaan naar hoofdcontent

Het ideale spel


door Jeroen
Soms probeer ik mij in gedachten voor te stellen hoe mijn ideale spel eruit zou zien als er geen technische beperkingen zouden zijn. Als alles kan en alles mag. Geen grenzen aan reken- of opslagcapaciteit, geen leeftijds- of doelgroeprestricties en alle keuze aan zintuiginteracties. Het is moeilijker dan je denkt.


Het lijkt de ultieme speeltuin voor creativiteit, maar het is juist die afwezigheid van randvoorwaarden die er voor zorgt dat je geen referentiekader hebt. Beperkte mogelijkheden zijn juist de trigger voor creativiteit. Als er letterlijk niets is dat je weerhoudt om een bepaalde spelvorm op te zetten, dan komt het slechts neer op wat jij idealiter mee zou willen meemaken. Je bent niet eens gebonden aan je eigen lichaam of de natuurwetten die gelden in ons universum. Met zoveel mogelijkheden en variabelen is het dus niet makkelijk om tot definitieve keuzes te komen.

Mocht je echter ooit betrokken zijn bij de ontwikkeling van nextgen gaming, dan is de vraag wat jij nou echt zou willen meemaken wel een goede leidraad voor je. En de kans is groot dat er genoeg grenzen aan dat nieuwe systeem zullen zitten om je creativiteit op de proef te stellen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…