Doorgaan naar hoofdcontent

Een bekentenis van een gamer

Goed, terug van vakantie en gelijk weer wat te zeiken hoor. Ik kwam toevallig het lijstje van de "beste games aller tijden" tegen op Wikipedia. Ik zie ik veel games waar ik zelf gek van ben. The Legend of Zelda: Ocarina of Time zie ik bijvoorbeeld ook als de beste game. Titels als BioShock, The Last of Us, Half-Life 2, Tetris of Mass Effect 2 zijn ook fantastische games.

Maar er is één game die ik nog nooit gespeeld heb, laat staan interesse in heb om te proberen. World of Warcraft.Er zijn ook games die ik niet of nauwelijks gespeeld heb, maar genoeg bekend mee ben om ze te noemen als een "goede game". Uncharted 2: Among Thieves bijvoorbeeld, nooit gespeeld. Super Mario Galaxy enkel een paar minuten. Soms zijn er teveel jaren verstreken om een game nog te willen proberen. De originele Fallout bijvoorbeeld was een keer gratis op GOG.com. Leuk om te zien, maar de klunkelige user interface en gedateerde graphics maken het niet makkelijk om anno 2017 de game te spelen.

Maar World of Warcraft heeft mij nooit geïnteresseerd. Geen moment. Ik heb Warcraft en de spirituele opvolger StarCraft met veel plezier gespeeld. Real-time strategy games, met verschillende facties. Een multiplayer online role-playing game, nah. Met honderden tegelijk op de linkermuisknop klikken om nog meer geld en experience te krijgen. Ik kan je niet eens vertellen wat het verhaal is, als dat er überhaupt is.

Grafisch tragisch

Toen de game uitkwam in 2004, vond ik het al weinig indrukwekkend. In datzelfde jaar kwamen Half-Life 2 en Grand Theft Auto: San Andreas uit. Ter vergelijking:

Half-Life 2
Grand Theft Auto: San Andreas
World of Warcraft
De grauwe, kale wereld van Half-Life 2 en een ondergaande zon in San Andreas. En dan een verzameling personages. Dat is toch geen gezicht? De user interface alleen al, ik krijg er hoofdpijn van. De hoekige personages, met veel te felle kleuren.

Money makes the World of Warcraft go round

Ook niet te vergeten is dat World of Warcraft een maandelijks bedrag vereist om gespeeld te kunnen worden. Maandelijks 15 dollar, ongeveer 12 euro. Op jaarbasis is dat 144 euro. World of Warcraft is dertien jaar oud ondertussen. Stel dat je al die tijd de game hebt gespeeld, dan zou je 1872 euro uitgegeven. Dat is absurd. Er zijn dus ook geen "tweedehands" versies, want je móet abonnementgeld betalen.

Hopelijk kan ik aankomende week iets zinnigs en positief schrijven!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.