Doorgaan naar hoofdcontent

Thank you, Mr. Iwata

door Sebastiaan

Zin om een potje te huilen? Waypoint, het game gedeelte van Vice, heeft een stuk online staan over Gabe Marcelo. Gabe was een gamer, die dolgraag The Legend of Zelda: Breath of the Wild wilde spelen, een game die volgende maand uitkomt. Op 14 januari jongstleden overleed Gabe aan een aangeboren hartafwijking.De nieuwste Zelda komt pas begin volgende maand uit, maar een techdemo was een half jaar te spelen op game-expo's. Gabe had er graag eentje willen bezoeken, maar door zijn aandoening was het niet mogelijk. Nintendo heeft zich van haar goede kant laten zien door Gabe uit te nodigen op haar Amerikaans hoofdkwartier in Seattle en hem de demo laten spelen.

Gabe had een zelfgemaakt t-shirt met de tekst "Thank you, Mr. Iwata" aan. Satoru Iwata was de vorige CEO van Nintendo, die begin deze eeuw het bedrijf na de weinig succesvolle GameCube weer op de markt zette met de Wii en de DS-lijn. Interessant is dat Gabe er niet voor heeft gekozen om een t-shirt te dragen met "Thank you, Mr. Miyamoto", de maker van Mario, The Legend of Zelda en Metroid. Iwata is in 2015 overleden - misschien dat Gabe daarom eerder dacht aan Iwata dan aan een levende legende.

Dat voor deze ontzettende zieke kerel gamen een kleine verlichting was van zijn pijn is een fijn idee. Dat Nintendo de moeite heeft gedaan om een fan te helpen is fantastisch.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…