Doorgaan naar hoofdcontent

Koop games, steun vrijheid

Na de al geweldige Star Wars Bundle III, verscheen er gisteravond een nieuwe Humble Bundle, de Freedom Bundle. Deze is net wat anders dan andere Bundles, met een goede reden.Eerst, over de inhoud. Indiehits zoals The Stanley Parabel, Super Meat Boy en VVVVVV maken hun opwachting, maar ook grotere namen zoals The Witness en Stardew Valley. Een persoonlijk favoriet, Guacamelee! Super Turbo Championship Edition zit er ook in. Nuclear Throne, van de Nederlandse ontwikkelaar Vlambeer, is ook onderdeel van de Bundle.

Doorgaans is een Bundle verkrijgbaar via verschillende schijven. Voor een klein aantal oudere games betaal je zoveel je wilt, voor de volgende schijf is het 5 dollar bijvoorbeeld en voor de hoogste schijf moet je of het gemiddelde betalen of rond de 12, 15 dollar. De Humble Freedom Bundle doet het anders. Alle inhoud - met een waarde van zo'n 600 dollar - is verkrijgbaar vanaf 30 dollar. En dat is als nog een koopje; The Witness bijvoorbeeld is los €36,99 op Steam. 

Normaliter kan je als koper aangeven waar je geld heengaat: naar de organisatie Humble Bundle, naar de ontwikkelaar of naar een goed doel. Standaard is ingesteld dat het bedrag door drieeën wordt verdeeld. Voor deze Bundle hebben alle ontwikkelaars gezegd geen geld te hoeven krijgen en ook Humble Bundle doet niet mee. Sterker nog, de website zelf matcht een bedrag tot aan 300,000 dollar. De teller staat nu al op 2 miljoen dollar. Het geld wordt verdeeld tussen de ACLU (American Civil Liberties Union), Artsen Zonder Grenzen en het International Rescue Committee. De eerste is vooral hard bezig tegen Trump's moslim immigratieverbod.

Omgerekend is de Bundle zo'n 28 euro. Je krijgt er een hoop mooie games voor. Doen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…