Doorgaan naar hoofdcontent

De Boekhouder of de Strateeg


Door Jeroen

Bij Real Time Strategy (RTS) games gaat het om het verzamelen van resources, het bouwen van een basis, het trainen van een leger en het vechten daarmee en dat alles met de tijd die continu doorloopt. Je moet om succesvol te zijn de juiste strategische keuzes maken en dat in een tijdsefficiënte wijze.


De meeste van deze spellen hebben een multiplayer modus, waarin er door de makers veel moeite is gestoken om het spel in balans te laten zijn. Dat wil zeggen de verschillende spelers hebben evenveel kans om te winnen bij een gelijk skill niveau. Dit doen ze door de statistieken van alle beschikbare eenheden zorgvuldig te tweaken. Deze stats zijn vervolgens zichtbaar voor de spelers, zodat zij hun strategieën daarop kunnen baseren. De statistieken van de eenheden veranderen in principe niet meer als het spel af is en door zorgvuldig deze getallen met elkaar te combineren zijn er winnende strategieën te bedenken die voorafgaand aan de strijd al tot in detail vastliggen. Daarna gaat het om het zo snel mogelijk uitvoeren van deze strategie. Het voorafgaand zelf een strategie te bedenken en te testen, kan ik  nog wel waarderen, maar via internet  gaat het meestal om strategieën die anderen helemaal voor je hebben uitgewerkt. Hoe goed een strateeg ben je dan zelf? In mijn ogen ben je dan meer ambachtsman. Vakkundig uitvoeren wat anderen hebben bedacht.

Dat je ideeën en berekeningen van anderen gebruikt is iets van alle tijden en wat in werkelijkheid ook gebeurt. Sun Tzu gaf in zijn klassieke Art of War duizenden jaren geleden al berekeningen mee: de kosten van een leger van 100.000 man in gevechtskleding, 1000 lichte en 1000 zware strijdwagens en voor 500 km aan proviand met alles er om heen bedragen zo’n 30 kg zilver per dag. Toch kon niet iedereen met de teksten van deze meesterstrateeg succesvol zijn in oorlog, omdat er ter plekke nu eenmaal variaties en variabelen zijn die een legerleider mee moet nemen in zijn beslissingen.

Graag zou ik in RTS games hetzelfde zien. Troepen die niet altijd en allemaal dezelfde stats hebben, maar binnen een bepaalde bandbreedte. Dat als je bijvoorbeeld drie boogschutters traint, ze niet allemaal even sterk zijn. Mijnen die niet altijd en met dezelfde regelmaat grondstoffen leveren. Bouw- of trainingstijd die niet altijd precies gelijk is. Het zou je dwingen om Real-Time zelf strategische beslissingen te nemen. Als speler zal je wellicht iets vaker het idee hebben dat het niet eerlijk is, maar een strategische overwinning door een tijdig inzicht in een bepaalde afwijking zal des te zoeter smaken.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.