Doorgaan naar hoofdcontent

Aan jou de keuze...

Door Jeroen


Bij het spelen van games kun je dat zijn wat je in het werkelijke leven niet bent. In games kun je keuzes maken zonder de bijbehorende consequenties. Hoewel ik voor mijn gevoel dicht blijf bij het karakter uit het werkelijke leven, maak ik in games duidelijk andere keuzes. Ik heb, anders dan in het echte leven, vele mensen gedood of toch op zijn minst een zekere dood ingestuurd door missies aan te gaan en oorlogen te voeren.  De karakters die je speelt maken dingen mee die zelfs de meest avontuurlijke mensen in het echt niet meemaken. De vraag is: zeggen de in game keuzes die iemand maakt iets over iemands karakter?

Veel spellen volgen een verhaallijn en de morele keuzes die het personage maakt liggen grotendeels vast. De enige keuze die je dan nog hebt als speler is of je dat spel speelt of niet. Er zijn natuurlijk ook spellen waar het niet helemaal vastligt en er meerdere mogelijke uitkomsten zijn zoals Infamous, Dragon Age: Inquisition en Heavy Rain. Toch zijn het hier ook vastliggende verhaallijnen waarbij duidelijk is dat je keuzes maakt, die vervolgens een andere verhaallijn in werking zetten. Ook al is niet altijd meteen duidelijk hoe of wanneer, via internet is al snel duidelijk welke mogelijke keuzes er waren en hoe de verschillende uitkomsten bereikt kunnen worden. De keuze wordt dan vaak ingegeven door de wens om een bepaalde uitkomst van het spel te bereiken.
De gevolgen blijven altijd uit. Dus echte morele keuzes maak je niet. Ze zeggen dus ook niets over de moraal van degene die de keuzes maakt. Toch is dat niet helemaal waar. De consequenties blijven juist niet uit. Je wordt beloond met een alternatief verloop van het spel. De keuzes die je maakt los van een verhaallijn zijn wellicht al ietwat betekenisvoller: een grove tackle bij een voetbalgame of het doden van onschuldige mensen zonder dat je daar punten of munten voor krijgt. Hier zijn namelijk zowel de positieve als de negatieve consequenties losgekoppeld.
Wellicht zijn de enige keuzes die iets zeggen over moraliteit de keuzes die je maakt  in interactie met andere gamers. Als jouw gedrag een effect heeft op andere spelers: rage-quitten, trollen, het gebruik maken van glitches  of cheats in een spel. Jouw keuzes hebben dan een direct effect op het spelplezier van anderen in het werkelijke leven. Die keuzes zeggen wel een klein beetje over je karakter.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…