Doorgaan naar hoofdcontent

Video Game Filosofie multiplayer

Je leest het goed: Video Game Filosofie is met een volle 100% gegroeid. Afgelopen woensdag een mailtje binnen van Jeroen, ook geïnteresseerd in games en filosofie. Of hij ook mag bijdragen. Dit kwam als een complete verrassing! Graag, absoluut! Hier het welkomstbericht van Jeroen.
Hallo allemaal, 
Het ziet er naar uit dat Video Game Filosofie een uitbreiding krijgt. Nieuwe downloadable content in de vorm van extra verhalen met een heel nieuw non-playable character. 
Mijn naam is Jeroen Beekwilder. Ik ben een 43-jarige bioloog die net als Sebastiaan het leuk vind om te gamen, maar daarbij ook graag nadenkt. En dan niet alleen over het de games zelf, maar ook over de makers, de personages en de spelers, bezien vanuit zoveel mogelijk invalshoeken. 
Maanden las ik met plezier de teksten van Sebastiaan op dit blog, totdat het idee bij me opkwam om mijzelf ook te gaan mengen hierin. Ik hoop hier met enige regelmaat een bijdrage te kunnen leveren en vervolgens natuurlijk dat jullie deze waarderen. 
Tot snel, 
Jeroen 
Jeroen is een 43-jarige (neuro)bioloog - ik ben benieuwd wat zijn kijk is op games met zo'n totaal andere achtergrond dan ik! Ik ben ontzettend blij met de bijdrage van Jeroen.  

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…