Doorgaan naar hoofdcontent

Slapende honden wakker maken

Ik heb Sleeping Dogs op de kop getikt voor de PlayStation 4. Het betreft de Definitive Edition, geremastered en inclusief de downloadable content. Sleeping Dogs kwam oorspronkelijk uit in 2012. Het is één van de weinige echte games van ontwikkelaar Unitied Front. Naast ModNation Racers en de Vita spin-off heeft de Canadese studio enkel downloadable content gemaakt en geholpen met andere remasters. En dat is zonde.

Sleeping Dogs is een ondergewaardeerde game, die op het eerste zich eruit ziet als een Grand Theft Auto-kloon. Het is echter een bijzonder vermakelijke game, die helemaal op cultuur vlak een absolute uitschieter is.De game speelt zich niet af in een fictieve of hyperrealistische Amerikaanse stad, maar in Hong Kong. De designers hebben zelfs Hong Kong bezocht, om zoveel mogelijk onderzoek te doen naar de stad. Dat merk je sterk terug in het design, de wereld oogt veel meer levend dan in Grand Theft Auto-games. Zie links: het plaatje boven is uit de game, onderaan een foto. Goed gedaan, toch?

Hoe de Aziatische cultuur - Hong Kong specifiek dus - wordt neergezet is zeer goed. De game maakt de wereld niet belachelijk of zet het oh zo gevoelig neer, in tegendeel.

Het hoofdpersonage is Shen Wei, die op vroege leeftijd naar de Verenigde Staten verhuisde. Hij keert terug om undercover te gaan bij een Triad-gang, om ze te stoppen. De game leent veel van onder meer Infernal Affairs (misschien beter bekend als de remake The Departed van Martin Scorsese), waarin een agent undercover en zijn eigen identiteit en einddoel bijna kwijtraakt.

Sleeping Dogs is eigenlijk zijn jaren vooruit. Je speelt met een Aziaat, in een Aziatisch land, met Aziatische gebruiken. Er zouden meer games moeten zijn die dit durven, dus maak die honden wakker!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.