Doorgaan naar hoofdcontent

Slapende honden wakker maken

Ik heb Sleeping Dogs op de kop getikt voor de PlayStation 4. Het betreft de Definitive Edition, geremastered en inclusief de downloadable content. Sleeping Dogs kwam oorspronkelijk uit in 2012. Het is één van de weinige echte games van ontwikkelaar Unitied Front. Naast ModNation Racers en de Vita spin-off heeft de Canadese studio enkel downloadable content gemaakt en geholpen met andere remasters. En dat is zonde.

Sleeping Dogs is een ondergewaardeerde game, die op het eerste zich eruit ziet als een Grand Theft Auto-kloon. Het is echter een bijzonder vermakelijke game, die helemaal op cultuur vlak een absolute uitschieter is.De game speelt zich niet af in een fictieve of hyperrealistische Amerikaanse stad, maar in Hong Kong. De designers hebben zelfs Hong Kong bezocht, om zoveel mogelijk onderzoek te doen naar de stad. Dat merk je sterk terug in het design, de wereld oogt veel meer levend dan in Grand Theft Auto-games. Zie links: het plaatje boven is uit de game, onderaan een foto. Goed gedaan, toch?

Hoe de Aziatische cultuur - Hong Kong specifiek dus - wordt neergezet is zeer goed. De game maakt de wereld niet belachelijk of zet het oh zo gevoelig neer, in tegendeel.

Het hoofdpersonage is Shen Wei, die op vroege leeftijd naar de Verenigde Staten verhuisde. Hij keert terug om undercover te gaan bij een Triad-gang, om ze te stoppen. De game leent veel van onder meer Infernal Affairs (misschien beter bekend als de remake The Departed van Martin Scorsese), waarin een agent undercover en zijn eigen identiteit en einddoel bijna kwijtraakt.

Sleeping Dogs is eigenlijk zijn jaren vooruit. Je speelt met een Aziaat, in een Aziatisch land, met Aziatische gebruiken. Er zouden meer games moeten zijn die dit durven, dus maak die honden wakker!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…