Doorgaan naar hoofdcontent

Nintendomen est omen: Switch

Nintendo is één van de oudeste en meest bekende namen in de wereld van games. Het bedrijf heeft niet altijd voorspoed gekend, zoals met de Nintendo 64 en relatief tegenvallende verkoopcijfers van de GameCube. Met enkele maanden ligt de Nintendo Switch in de winkels. Het is de nieuwste console van de Japanse video game ontwikkelaar, na het fiasco dat de Wii U was. Met de nieuwe technologie - een console die volledig onderweg te spelen is - gooit Nintendo hoge ogen.

De naam vind ik interessant. Nomen est omen: de naam draagt betekenis. Heeft Nintendo de schakelaar omgegooid?

De Nintendo Switch kan zowel thuis als onderweg gespeeld worden."Nintendo, wie?"

Eind 2006 verscheen de Wii. De Wii richtte zich meer op de casual gamer, dat de hele familie kon meespelen. Wii als in we, "wij". Niet onbegrijpelijk, maar er zitten wat haken en ogen aan. Dat er in Japan niet wordt nagedacht over de Nederlandse cultuur is begrijpelijk, maar zelfs in het Engels kan Wii anders geïntepreteerd worden: whee! is een uitroep van plezier, maar wee is een kinderlijke term voor urine. Daarnaast doet de kleine letter i doet vooral denken aan die andere technologiereus, Apple. iPod, iPad, iPhone. Het publiek lag er niet wakker om. Deze console was in directe competitie met de PlayStation 3 en Xbox 360. De laatste twee zijn elk ongeveer 80 miljoen keer verkocht - de Wii meer dan 100 miljoen keer.

Qua prestaties kon de Wii niet kon meten aan de concurrentie, maar de nadruk lag op motion controls, middels een camera en bewegingsgevoelige controllers. Er zijn een handjevol fantastische games op verschenen, maar een blijvende nalatenschap heeft de Wii niet. Al snel bleek dat ontwikkelaars meer interesse hadden om voor meer volwassen publiek games te ontwikkelen. Twee keer 80 miljoen is toch meer dan 100 miljoen uiteindelijk. Daarnaast werd het al snel mogelijk om de Wii te kraken en illegale kopieën te spelen.

In 2012 verscheen de opvolger al, terwijl de PlayStation 4 en Xbox One in 2014 verschenen. De naam? Wii U. We you, "wij jij". Sprekend zeg je niet "we, you", maar "weeyou". Op zijn zachtst gezegd klungelig. Wat wilt de naam zeggen? Niet langer Wii als in "wij", maar de Wii U "wij jij"? In ieder geval, de Wii U is werkelijk een fiasco. De totale verkopen zijn welgeteld, wereldwijd, 13,3 miljoen. Geen wonder dat de Switch met versneld tempo op de markt is gebracht.

Licht aangeschakeld

De nieuwe console heeft een fatsoenlijke naam meegekregen: Switch. Wat betekent dat woord allemaal? Een switch is een schakelaar. Maar to switch heeft meerdere lagen. De Switch is een hybride console, die ook onderweg gespeeld kan worden. Je "switcht" van thuis naar onderweg. Er zit ook een hint in van Nintendo's eigen filosofie: we hebben een switch gemaakt, weg van de Wii en Wii U. Hoe het woord switch klinkt is als "flits", snel, kort en duidelijk. En misschien wel de laatste stille hoop van Nintendo: switch van PlayStation, Xbox en Steam naar de Switch.

Tijd zal het leren hoe de console het gaat doen. Tot zover zijn pre-orders al uitverkocht, maar we hebben geleerd van de verkoopcijfers van de Wii dat het nog niet wil zeggen dat er een blijvende belangstelling is. Ikzelf gun Nintendo het beste en ben vooral blij dat ik de naam van de nieuwste console kan uitspreken zonder mijn tong in de knoop te krijgen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.