Doorgaan naar hoofdcontent

625 keer dood


The Binding of Isaac blijft fascineren. Bij de laatste update zit Greed Mode, een nieuwe spelmodus waarbij je verschillende levels ("floors") moet doorlopen om de eindbaas Ultra Greed te verslaan. Het geld dat je overhebt kan je in een Greed donation machine stoppen - mits deze niet vastloopt. Met het doneren van het duizendste muntje krijg je toegang tot een nieuw character: Keeper. Tot zover ben ik, achter elkaar, 625 keer doodgegaan met Keeper.


Wat maakt Keeper zo lastig? Ten eerste, Keeper kent geen hartjes, maar muntjes als health. Linksboven staan twee muntjes - als je twee keer geraakt bent achter elkaar, ben je dood. Het geld dat je vindt kan een verloren muntje opvullen, waardoor het lastig is makkelijk geld te vinden met Keeper, laat staan snel. De aanval bestaat uit een "triple shot", maar deze is tamelijk langzaam en niet heel sterk. 

Het vorige geheime personage, The Lost, was ook een uitdaging. Deze kon maar één keer geraakt worden en was dan af. Maar het voordeel van The Lost is dat deze kan vliegen, de aanvallen door steen heen kunnen en dat met het item Holy Mantle er nog één extra aanval kan worden weerstaan. Bovendien kan door het vliegen er makkelijk items gevonden worden die Keeper niet kan vinden.

625 keer ben ik doodgegaan. Soms geef ik direct op, als ik een stom item krijg. Oh, want je kan niet Keeper's health omhoog krijgen. Als je een health item vindt - Cat Food, Blood Bag, Breakfast, etc - gebeurt er niks. Buddy items of hogere damage zijn meer dan welkom, helemaal items als Magic Mushroom en Capricorn.

Ik blijf het proberen. En dat is voor mij als video game filosoof zo interessant. Ik kan me niet goed voor de geest halen hoe vaak ik ben afgegaan met, noem 's wat, Tomb Raider II, maar 625 keer, achter elkaar? Het is en blijft elke keer weer een nieuwe kans. Als ik zodirect nog één potje doe voordat ik ga werken, bestaat de kans dat het wél lukt.

Gamen is dus soms gokken. Psychologisch-biologisch is een gok nemen verslavend, omdat je jezelf voorhoudt dat het deze keer wél kan lukken. En dat klopt ook: ik kan een lot kopen voor een loterij en de kans bestaat dat ik win. Maar die kans is minimaal, vele malen kleiner dan 1:625. En toch kopen mensen loten, wedden ze op wedstrijduitslagen of gooien geld in gokautomaten. Daarom is gamen verslavend. Omdat je hoopt dat het wel gaat lukken.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.