Doorgaan naar hoofdcontent

625 keer dood


The Binding of Isaac blijft fascineren. Bij de laatste update zit Greed Mode, een nieuwe spelmodus waarbij je verschillende levels ("floors") moet doorlopen om de eindbaas Ultra Greed te verslaan. Het geld dat je overhebt kan je in een Greed donation machine stoppen - mits deze niet vastloopt. Met het doneren van het duizendste muntje krijg je toegang tot een nieuw character: Keeper. Tot zover ben ik, achter elkaar, 625 keer doodgegaan met Keeper.


Wat maakt Keeper zo lastig? Ten eerste, Keeper kent geen hartjes, maar muntjes als health. Linksboven staan twee muntjes - als je twee keer geraakt bent achter elkaar, ben je dood. Het geld dat je vindt kan een verloren muntje opvullen, waardoor het lastig is makkelijk geld te vinden met Keeper, laat staan snel. De aanval bestaat uit een "triple shot", maar deze is tamelijk langzaam en niet heel sterk. 

Het vorige geheime personage, The Lost, was ook een uitdaging. Deze kon maar één keer geraakt worden en was dan af. Maar het voordeel van The Lost is dat deze kan vliegen, de aanvallen door steen heen kunnen en dat met het item Holy Mantle er nog één extra aanval kan worden weerstaan. Bovendien kan door het vliegen er makkelijk items gevonden worden die Keeper niet kan vinden.

625 keer ben ik doodgegaan. Soms geef ik direct op, als ik een stom item krijg. Oh, want je kan niet Keeper's health omhoog krijgen. Als je een health item vindt - Cat Food, Blood Bag, Breakfast, etc - gebeurt er niks. Buddy items of hogere damage zijn meer dan welkom, helemaal items als Magic Mushroom en Capricorn.

Ik blijf het proberen. En dat is voor mij als video game filosoof zo interessant. Ik kan me niet goed voor de geest halen hoe vaak ik ben afgegaan met, noem 's wat, Tomb Raider II, maar 625 keer, achter elkaar? Het is en blijft elke keer weer een nieuwe kans. Als ik zodirect nog één potje doe voordat ik ga werken, bestaat de kans dat het wél lukt.

Gamen is dus soms gokken. Psychologisch-biologisch is een gok nemen verslavend, omdat je jezelf voorhoudt dat het deze keer wél kan lukken. En dat klopt ook: ik kan een lot kopen voor een loterij en de kans bestaat dat ik win. Maar die kans is minimaal, vele malen kleiner dan 1:625. En toch kopen mensen loten, wedden ze op wedstrijduitslagen of gooien geld in gokautomaten. Daarom is gamen verslavend. Omdat je hoopt dat het wel gaat lukken.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…