Doorgaan naar hoofdcontent

Verhuizen, vermoeid, vergeetachtig

Het is verdomme alweer bijna een week geleden sinds mijn vorige stukje. Man oh man, ik begin me aan mezelf te ergeren dat ik elke keer de neiging heb om te schrijven "oh wat heb ik het druk".

Want ik kan best alsnog een stukje schrijven als ik zou willen. Alleen, waar over? Ik kom niet toe aan het lezen van relevante literatuur, laat staan dat ik goed op de hoogte ben van gamenieuws. Helaas: ook vandaag weer een onzin stukje.

Ik heb gisteren mijn spullen naar Utrecht verhuisd, eindelijk. Ik heb een hoop games. Een hele hoop. Vier grote dozen vol, met vier medium dozen. Zie foto.


Ik kan zeggen dat ik bijzonder blij dat ik mijn spullen weer heb. Want er zitten heel erg mooie dingen tussen. Shadow of the Colussus voor de PS2, met kartonnen doos. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots limited edition - één keer opengemaakt. En, als klap op de vuurpijl: The Legend of Zelda, het origineel, voor de NES.


Inclusief een kartonnen verpakking en handleiding. IN GOEDE STAAT. Deze game is uit 1985. Ik ben geboren in 1987. Op marktplaats.nl gaat deze game los - alleen de cartridge - weg voor 70 euro.

Misschien binnenkort een stukje schrijven over wat mensen bereid zijn uit te geven aan games.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…