Doorgaan naar hoofdcontent

Verhuizen, vermoeid, vergeetachtig

Het is verdomme alweer bijna een week geleden sinds mijn vorige stukje. Man oh man, ik begin me aan mezelf te ergeren dat ik elke keer de neiging heb om te schrijven "oh wat heb ik het druk".

Want ik kan best alsnog een stukje schrijven als ik zou willen. Alleen, waar over? Ik kom niet toe aan het lezen van relevante literatuur, laat staan dat ik goed op de hoogte ben van gamenieuws. Helaas: ook vandaag weer een onzin stukje.

Ik heb gisteren mijn spullen naar Utrecht verhuisd, eindelijk. Ik heb een hoop games. Een hele hoop. Vier grote dozen vol, met vier medium dozen. Zie foto.


Ik kan zeggen dat ik bijzonder blij dat ik mijn spullen weer heb. Want er zitten heel erg mooie dingen tussen. Shadow of the Colussus voor de PS2, met kartonnen doos. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots limited edition - één keer opengemaakt. En, als klap op de vuurpijl: The Legend of Zelda, het origineel, voor de NES.


Inclusief een kartonnen verpakking en handleiding. IN GOEDE STAAT. Deze game is uit 1985. Ik ben geboren in 1987. Op marktplaats.nl gaat deze game los - alleen de cartridge - weg voor 70 euro.

Misschien binnenkort een stukje schrijven over wat mensen bereid zijn uit te geven aan games.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.