Doorgaan naar hoofdcontent

Decima, Guerilla en Kojima

Dit kwam als een verrassing: Hideo Kojima maakt gebruik van Guerilla Games' eigen Decima engine. Goed nieuws voor de Nederlandse developer en fijn dat Kojima een engine heeft kunnen vinden.


Ook leuk: Mads Mikkelsen heeft een rol in de game, naast The Walking Dead's Norman Reedus.

Na Hideo's onfatsoenlijk ontslag door Konami, hervormde de Japanse video game designer zijn eigen studio, Kojima Productions. Naast dat Konami als ontwikkelaar en uitgever eigenaar is de van onder meer de Metal Gear en Silent Hills intellectual property's, is ook alle software in handen van de slechte video game reus. Dus ook de Fox Engine, waarmee Ground Zeroes en The Phantom Pain mee zijn gemaakt.

Hideo moest wel op zoek naar een andere engine. Wat is een engine precies? Kort door de bocht kan het gezien worden als de basisstructuur van een game. Bekende engines zijn de Unreal Engine (UnrealBioShock), Dunia/Anvil (Assassin's Creed, Watch Dogs) of Source (Portal, Half-Life). Aan een engine kan vervolgens van alles worden aangepast of aan worden toegevoegd. Het ontwerpen en schrijven van een engine - laat staan dat ie het ook goed doet op een platform - is tijdrovend werk.

Dat Hideo Guerilla Games' Decima engine mag gaan gebruiken scheelt veel tijd voor het schrijven van code. De naam Decima verwijst naar het eiland Dejima, waar Nederlandse handelaren als enige zaken mochten doen met Japan. Een toevalstreffer dus, dat Guerilla Games via Decima zakenpartners zijn van Hideo.

Ook voor de Amsterdamse ontwikkelaar Guerilla Games is dit groot nieuws. Ze zijn voornamelijk bekend van de Killzone reeks, een weinig originele science fiction shooter serie. Voor hun volgende game, Horizon Zero Dawn is de Decima engine verder ontwikkeld. Maar naast de eigen studio, heeft alleen de survival horror game Until Dawn gebruik gemaakt van de engine. Dat de legendarische designer Hideo gekozen heeft voor Decima is dan ook zeer groot nieuws. 

Ik ben benieuwd. Helemaal nu Mads Mikkelsen ook mee doet. En heb je die trailer al gezien?


Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…