Doorgaan naar hoofdcontent

Decima, Guerilla en Kojima

Dit kwam als een verrassing: Hideo Kojima maakt gebruik van Guerilla Games' eigen Decima engine. Goed nieuws voor de Nederlandse developer en fijn dat Kojima een engine heeft kunnen vinden.


Ook leuk: Mads Mikkelsen heeft een rol in de game, naast The Walking Dead's Norman Reedus.

Na Hideo's onfatsoenlijk ontslag door Konami, hervormde de Japanse video game designer zijn eigen studio, Kojima Productions. Naast dat Konami als ontwikkelaar en uitgever eigenaar is de van onder meer de Metal Gear en Silent Hills intellectual property's, is ook alle software in handen van de slechte video game reus. Dus ook de Fox Engine, waarmee Ground Zeroes en The Phantom Pain mee zijn gemaakt.

Hideo moest wel op zoek naar een andere engine. Wat is een engine precies? Kort door de bocht kan het gezien worden als de basisstructuur van een game. Bekende engines zijn de Unreal Engine (UnrealBioShock), Dunia/Anvil (Assassin's Creed, Watch Dogs) of Source (Portal, Half-Life). Aan een engine kan vervolgens van alles worden aangepast of aan worden toegevoegd. Het ontwerpen en schrijven van een engine - laat staan dat ie het ook goed doet op een platform - is tijdrovend werk.

Dat Hideo Guerilla Games' Decima engine mag gaan gebruiken scheelt veel tijd voor het schrijven van code. De naam Decima verwijst naar het eiland Dejima, waar Nederlandse handelaren als enige zaken mochten doen met Japan. Een toevalstreffer dus, dat Guerilla Games via Decima zakenpartners zijn van Hideo.

Ook voor de Amsterdamse ontwikkelaar Guerilla Games is dit groot nieuws. Ze zijn voornamelijk bekend van de Killzone reeks, een weinig originele science fiction shooter serie. Voor hun volgende game, Horizon Zero Dawn is de Decima engine verder ontwikkeld. Maar naast de eigen studio, heeft alleen de survival horror game Until Dawn gebruik gemaakt van de engine. Dat de legendarische designer Hideo gekozen heeft voor Decima is dan ook zeer groot nieuws. 

Ik ben benieuwd. Helemaal nu Mads Mikkelsen ook mee doet. En heb je die trailer al gezien?


Populaire posts van deze blog

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.

Een nieuw spel

Door Jeroen


Soms zijn er momenten dat ik op zoek ben naar een nieuwe game om te spelen. De prijs van een nieuw spel is net te hoog om in de wilde weg een paar spellen te kopen en maar te kijken of er iets leuks tussen zit. Er zijn dan verschillende strategieën die ik toepas.