Doorgaan naar hoofdcontent

Ontdekkingsreis

Afgelopen week begon er weer wat te borrelen. Ik speel nog steeds dagelijks een potje The Binding of Isaac. Ik wist een nieuw item te ontdekken en merkte bij mezelf een gevoel van verwondering op.

Ik dacht daar verder over na: is het ontdekken één van de belangrijke ervaringen van het spelen van games?In games ben je bezig met het spelen van een verhaal. Of dat nou Tetris of The Elder Scrolls V: Skyrim is. Ook een high score zetten of een potje Mario Kart met je neef is een "verhaal". In die verhalende bezigheid zit een stuk ontdekking.

Heb je ooit Super Mario Bros. 3 of Super Mario World gespeeld? In die games zitten heel veel geheime uitgangen, verborgen items en secret levels. Het is aan de speler om deze te ontdekken. Ik moet wel zeggen dat veel games tegenwoordig het ontdekken niet langer overlaten aan de speler, maar dat is een andere discussie.

Dat de gamer op deze manier de game eigen maakt is van cruciale waarde. Het is zijn game ervaring, juist door dat hij ten alle tijden de game heeft ontdekt.

Ik ga hier binnenkort verder op door. Nu wil ik weer een nieuw item ontdekken.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…