Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een "gamer"?

Ik ben 29 geworden in juni. Daarmee ben ik alsnog jonger dan de gemiddelde gamer, wiens leeftijd schommelt tussen de 33 en 35 jaar. Maar wat is een gamer precies?

Dit heb ik mij al langer afgevraagd. Ik heb het graag over het stomme genderverschil in gamen, dat we met z'n allen het idee hebben dat gamen "iets voor mannen" is. Het is een beeld gevormd door reclame, gefocust óp mannen. Dat wilt niet zeggen dat een dame het niet leuk kan vinden om Halo, Tetris of Two Dots te spelen. De gemiddelde vrouw zal zich dus al snel minder zien als een "gamer". 

Ben ik een gamer? Ik denk van wel: ik speel graag games. Maar nu het weer drukker begint te worden bij mijn werk - Belgisch biercafé Olivier in hartje Utrecht - heb ik maar weinig tijd om echt te gaan zitten gamen. Afgelopen vrijdag had ik het met mijn collega's daar nog over. Ik heb onlangs BioShock: The Collection gekocht en wil daar echt voor gaan zitten. Tot zover heb ik misschien twee uur kunnen spelen, simpelweg omdat ik andere verplichtingen had. Ik ben vandaag vrij, maar ik moet boodschappen doen, wasje draaien, koken. Als Eline vanavond weer thuis is, ga ik niet een gewelddadige game als BioShock spelen.

Eline daarentegen speelt geregeld een potje Two Dots. Anderen spelen Clash of Clans of de opvolger Clash Royale op hun mobiele telefoon. Naast een potje The Binding of Isaac kan ik maar weinig games spelen. Ben ik dan een gamer? Iemand die games speelt, doet dat gemiddeld drie uur per week. Ik weet niet of ik met mijn rooster er drie uur op heb zitten.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…