Doorgaan naar hoofdcontent

Video game tatoeages: wees gewaarschuwd

Voor wie het nog niet wist: ik heb een aantal tatoeages op mijn lijf staan. Elf, om precies te zijn. Ik heb een lemniscaat (géén "infinity" alsjeblieft), een beer, een Grieks woord (αλήθεια), een Hebreeuws woord (חי), een bijbelverwijzing (Lukas 10:25-37) en wat songteksten (o.m. van Nick Cave & The Bad Seeds en TV on the Radio) staan. Ik heb één tatoeage die verwijst naar games, het "play" symbool:► 

Nu moet iedereen vooral laten zetten wat hij of zij wil, maar dit stukje dient deels als waarschuwing voor mensen die het idee om een video game tatoeage willen laten zetten.


Mijn video game tatoeage valt niet op. Ik hou van elegant, van strak en abstract. Ik heb bijvoorbeeld geen kleur gebruikt. Ik wilde graag een tatoeage nemen om uiting te geven aan mijn liefde voor games. Ik wilde dan ook geen controller, geen personage of een console. Ik moest denken aan het symbool voor afspelen: voor gaan, beginnen, let's go! Daarom is het een klein driehoekje op zijn kant.

Ik denk dat als iemand een game tatoeage neemt dat ook om de zelfde reden is. Ze willen uiting geven aan iets wat belangrijk voor hen is. Mensen hebben tatoeages logo's, van bands, films en boeken, dus ook voor games. Het probleem is, ze zijn niet allemaal even goed.

Tijd

Tatoeages horen niet in het menselijk lichaam thuis. Beetje bij beetje is je lichaam bezig met de inkt te verwijderen. Zonlicht is ook zeer slecht voor tatoeages. Des te meer in de zon, des te sneller deze vaal worden. Met game tatoeages is er nog een punt: welke game of console is van deze tijd?


Links zien we een NES controller. Rechts een Xbox 360 controller. De Xbox One is nu ongeveer twee jaar uit dus het is al twee jaar niet meer "now" voor de Xbox 360 controller.


Naast dat dit een hondslelijke tatoeage is klopt er meer niet. Nee, ik heb het niet over een groene Sackboy. Het is een PlayStation 3 controller. Zelfde verhaal: we zijn alweer een generatie verder. Daarnaast, PlayStation personages die om een PlayStation 3 controller hangen? Waarom staat Crash Bandicoot daar? En Ryu van Street Fighter?


Oef. Nooit geweten dat Link een bochel heeft. Maar "respect your roots"? Het betoog van deze tatoeage is richting de lezer: jij moet respect hebben voor deze personages. Ik was gegaan voor het woord "elders" of "icons", niet "roots". Maar goed. Het vreemde is dat dit niet de eerste games zijn. Misschien waren het de eerste games gespeeld door de eigenaar van dit verkeerd gezette plakplaatje, maar zeker niet van iedereen.


Deze vind ik op zich best leuk. Geheel zwart en strak. Van links naar rechts: Pong, Space Invaders, Pac-Man, Super Mario Bros. 3, Street Fighter en Halo. Maar wat dan? Games gaan verder, zal deze persoon verder gaan met tatoeages?

Smaken veranderen

Ooit dacht ik aan een Metal Gear tatoeage. Misschien van FOXHOUND, zoiets. Maar wat ben ik blij als ik me realiseer hoe ik me had gevoeld dat ik met een Metal Gear tatoeage zou rondlopen, terwijl de serie compleet verpest is. Daarom heb ik tatoeages van nummers en niet van bands. Ik kan anders tegen het nummer aankijken, maar heb nog steeds de weet hoe ik er ooit over heb gedacht.


N7 is uit Mass Effect. Maar wat betekent het eigenlijk? De Mass Effect wiki zegt dat het een militaire aanduidingscode is. Commander Shepard heeft N7 op het pak staan en wilt daarmee aangeven dat Shepard de zwaarste militaire tests heeft doorstaan. Zou deze persoon nooit Mass Effect 3 hebben uitgespeeld?


Het logo van de Outsider uit Dishonored. Wat als Dishonored 2 verschrikkelijk slecht blijkt te zijn?

Betekenis

Soms is het een goed idee om te bedenken wat anderen van je zullen denken. Naast op een verkeerde plek, kan een tatoeage zonder een duidelijke betekenis mensen verwarren.


Wat je ziet staan is de Konami Code, een cheatcode die in veel games van Konami voorkomt. Door het invoeren van de code krijgt de speler bijvoorbeeld heel veel extra levens of kan een level selecteren. Maar als een "echte" gamer ga je toch zelf de uitdaging aan? Alsof een fan van wielrennen doping heeft getatoeërd.


?


Nintendofan én sexist? Wat een droomvent.


Video game verslaving is een onderwerp van veel controverse. Misschien denkt deze persoon leuk te zijn of is daadwerkelijk verslaafd. In elk geval ongepast.

Voor wie een tatoeage wilt nemen, bedenk goed wat je wil en vergeet niet dat deze langer dan één consolegeneratie op je huid staat.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…