Doorgaan naar hoofdcontent

Video game tatoeages: wees gewaarschuwd

Voor wie het nog niet wist: ik heb een aantal tatoeages op mijn lijf staan. Elf, om precies te zijn. Ik heb een lemniscaat (géén "infinity" alsjeblieft), een beer, een Grieks woord (αλήθεια), een Hebreeuws woord (חי), een bijbelverwijzing (Lukas 10:25-37) en wat songteksten (o.m. van Nick Cave & The Bad Seeds en TV on the Radio) staan. Ik heb één tatoeage die verwijst naar games, het "play" symbool:► 

Nu moet iedereen vooral laten zetten wat hij of zij wil, maar dit stukje dient deels als waarschuwing voor mensen die het idee om een video game tatoeage willen laten zetten.


Mijn video game tatoeage valt niet op. Ik hou van elegant, van strak en abstract. Ik heb bijvoorbeeld geen kleur gebruikt. Ik wilde graag een tatoeage nemen om uiting te geven aan mijn liefde voor games. Ik wilde dan ook geen controller, geen personage of een console. Ik moest denken aan het symbool voor afspelen: voor gaan, beginnen, let's go! Daarom is het een klein driehoekje op zijn kant.

Ik denk dat als iemand een game tatoeage neemt dat ook om de zelfde reden is. Ze willen uiting geven aan iets wat belangrijk voor hen is. Mensen hebben tatoeages logo's, van bands, films en boeken, dus ook voor games. Het probleem is, ze zijn niet allemaal even goed.

Tijd

Tatoeages horen niet in het menselijk lichaam thuis. Beetje bij beetje is je lichaam bezig met de inkt te verwijderen. Zonlicht is ook zeer slecht voor tatoeages. Des te meer in de zon, des te sneller deze vaal worden. Met game tatoeages is er nog een punt: welke game of console is van deze tijd?


Links zien we een NES controller. Rechts een Xbox 360 controller. De Xbox One is nu ongeveer twee jaar uit dus het is al twee jaar niet meer "now" voor de Xbox 360 controller.


Naast dat dit een hondslelijke tatoeage is klopt er meer niet. Nee, ik heb het niet over een groene Sackboy. Het is een PlayStation 3 controller. Zelfde verhaal: we zijn alweer een generatie verder. Daarnaast, PlayStation personages die om een PlayStation 3 controller hangen? Waarom staat Crash Bandicoot daar? En Ryu van Street Fighter?


Oef. Nooit geweten dat Link een bochel heeft. Maar "respect your roots"? Het betoog van deze tatoeage is richting de lezer: jij moet respect hebben voor deze personages. Ik was gegaan voor het woord "elders" of "icons", niet "roots". Maar goed. Het vreemde is dat dit niet de eerste games zijn. Misschien waren het de eerste games gespeeld door de eigenaar van dit verkeerd gezette plakplaatje, maar zeker niet van iedereen.


Deze vind ik op zich best leuk. Geheel zwart en strak. Van links naar rechts: Pong, Space Invaders, Pac-Man, Super Mario Bros. 3, Street Fighter en Halo. Maar wat dan? Games gaan verder, zal deze persoon verder gaan met tatoeages?

Smaken veranderen

Ooit dacht ik aan een Metal Gear tatoeage. Misschien van FOXHOUND, zoiets. Maar wat ben ik blij als ik me realiseer hoe ik me had gevoeld dat ik met een Metal Gear tatoeage zou rondlopen, terwijl de serie compleet verpest is. Daarom heb ik tatoeages van nummers en niet van bands. Ik kan anders tegen het nummer aankijken, maar heb nog steeds de weet hoe ik er ooit over heb gedacht.


N7 is uit Mass Effect. Maar wat betekent het eigenlijk? De Mass Effect wiki zegt dat het een militaire aanduidingscode is. Commander Shepard heeft N7 op het pak staan en wilt daarmee aangeven dat Shepard de zwaarste militaire tests heeft doorstaan. Zou deze persoon nooit Mass Effect 3 hebben uitgespeeld?


Het logo van de Outsider uit Dishonored. Wat als Dishonored 2 verschrikkelijk slecht blijkt te zijn?

Betekenis

Soms is het een goed idee om te bedenken wat anderen van je zullen denken. Naast op een verkeerde plek, kan een tatoeage zonder een duidelijke betekenis mensen verwarren.


Wat je ziet staan is de Konami Code, een cheatcode die in veel games van Konami voorkomt. Door het invoeren van de code krijgt de speler bijvoorbeeld heel veel extra levens of kan een level selecteren. Maar als een "echte" gamer ga je toch zelf de uitdaging aan? Alsof een fan van wielrennen doping heeft getatoeërd.


?


Nintendofan én sexist? Wat een droomvent.


Video game verslaving is een onderwerp van veel controverse. Misschien denkt deze persoon leuk te zijn of is daadwerkelijk verslaafd. In elk geval ongepast.

Voor wie een tatoeage wilt nemen, bedenk goed wat je wil en vergeet niet dat deze langer dan één consolegeneratie op je huid staat.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.