Doorgaan naar hoofdcontent

Under the pressure

Van de week schreef ik een stukje over de vraag wie een gamer is. Wat maakt een gamer? Speeltijd, zelfidentificatie, ervaring? Nu moet ik opmerken: ik kom niet aan gamen toe, hoe graag ik het ook zou willen.

Doorgaans probeer ik wat tijd te maken voor een leuk stukje. Soms lukt dat ook wel. Vandaag echter zit het er niet in. Vanochtend was er een lancering van Duvel op tap bij mijn werk. Ik probeer doordeweeks minder te drinken, maar alsnog heb ik twee glazen op. Over een uurtje heb ik logopedie. Ik moet koken, en vanavond is er een training van mijn werk over vis.

Ik ben deze blog niet begonnen als persoonlijke uitlaatklep, maar op moment zoals deze voelt dat wel zo. Ik kan me niet voorstellen dat dit ook maar in de verste verte interessant is om te lezen: mijn excuus daarvoor. Het gaat goed op mijn werk en heb absoluut het gevoel dat ik op de juiste plek zit, maar ik zou toch graag iets met games willen doen.

Wie weet komt het er ooit nog van. Maar vandaag zou ik toch liever mijn gedachten willen laten varen over het één of ander, in plaats van te mekkeren.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.