Doorgaan naar hoofdcontent

Taalevolutie in games

Om weer 's lekker op de filosofische toer te gaan: heb je wel 's stilgestaan over de betekenis van taal? Taal is een communicatievorm: we hebben gesproken taal, geschreven taal, lichaamstaal, noem maar op. 

Hoe een game is opgebouwd in code is ook taal. Maar hoe de game door de ontwikkelaars wordt gepresenteerd heeft ook te maken met aspecten van het talige.

Taal als werktuig

Taal kent voornamelijk een utilitaire functie. We spreken, omdat het onze vroege voorouders zou helpen in het overleven. De tot zover bekende eerste wetten zijn opgetekend in Mesopotamië: het noteren van de leefregels zorgde ervoor dat iedereen in de gemeenschap wist wat de bedoeling was.

Wat een game de speler middels taal duidelijk maakt kan op verschillende manieren. In het hoofdmenu zie je doorgaans verschillende kopjes: start, load, options, soms credits of extra's. Wat ik zojuist schreef correspondeert, als het goed is, bij jouw herinnering aan dezelfde dingen. De game zelf gebruikt een woord, een begrip, en jij als speler weet dat ook. In het communicatieveld is er sprake van overlap: zender en ontvanger verstaan elkaar goed. Ook in dat geval heeft het een duidelijke functie, namelijk de speler iets duidelijk maken.

Industriestandaard, of evolutie?

Maar er zijn andere vormen van taalgebruik aanwezig in games. Deze vind ik meer interessant. Als ik een doorsnee shooter game speel, weet ik dat de rechterschouderknop schieten betekent. In 2D platformers spring je middels de onderste knop. Het linkerknopje is voor remmen in race games.

Games zijn in principe vrij om wat voor besturing te geven aan controllers zoals de ontwikkelaar zelf zou willen. Maar er is sprake van een vorm van taalevolutie. Niet gesproken, niet geschreven, maar taal als in het doorgeven van signalen door de controllerinput.

Het is deze vorm die ervoor zorgt dat games herkenbaar zijn. Of het nou Super Mario Bros., Limbo of Braid: springen doe je met de A of X knop. Daarmee zijn games beter te verstaan, beter te begrijpen. Het is misschien tegenwoordig vreemd om je voor te stellen dat er een game zou zijn die het totaal anders zou doen. Zou je dan de game kunnen spelen?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…