Doorgaan naar hoofdcontent

Red Dead Revival?

Uitgever Rockstar heeft een direct vervolg op Red Dead Redemption aangekondigd. Deze game kwam in 2010 uit en was het vervolg op de weinig succesvolle game Red Dead Revolver.

En hoe heet het vervolg op Red Dead Redemption? Red Dead Redemption 2. Ugh.


Ik heb weer iets te zeiken hoor. Ik ben zeker blij dat er een vervolg komt op Red Dead Redemption: het is een geweldige game, waar heel veel gedaan mee kan worden. Maar waarom Red Dead Redemption 2? Redemption is vergeving, verlossing. 

Spoilers voor Red Dead Redemption

De naam slaat op het hoofdpersonage John Marston. Hij was ooit een crimineel, een outlaw. In 1911 is het Wilde Westen bijna voorbij. De eerste auto's verschijnen in het straatbeeld. Ook Marston's tijd is voorbij. Vanwege zijn verleden moet hij boeten. Zijn vrouw en zoon worden door de overheid in gijzeling genomen en hij krijgt de taak de gangsters waar hij ooit mee optrok op te pakken of uit te schakelen. Vandaar Redemption. John is bezig met een verlossing, boetedoening.

Nu Red Dead Redemption 2. Aan het eind van de eerste game gaat John dood, verraden door de agenten. De game maakt een sprong van een paar jaar en je bestuurt John's zoon Jack, die wraak neemt. Hoe kan er dan sprake zijn van een Redemption 2, als de game zich al afspeelt tegen het einde van het Wilde Westen, met een zoon die zijn vader heeft gewroken?

Er zijn ook andere titels. Waarom niet Red Dead Re... vul maar in. Alles had gekund om de game een bepaald thema en gevoel te geven. Maar helaas. Het is een fantasieloze 2.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…