Doorgaan naar hoofdcontent

OK Computer

Het heeft even geduurd, maar mijn laptop doet het gelukkig weer! Nadat ik 'm terugkreeg heb ik geen tijd gehad om alles weer opnieuw te installeren en in te stellen, maar het is gelukt.Toch zit ik er mee dat ik vrijdag en zaterdag niks online heb kunnen zetten. Ik moest donderdag sluiten en was half vijf thuis - vrijdag moest ik weer om één uur aan de slag. Gisteren was de eerste dag samen met Eline. Ondanks dat ik me had voorgenomen om iets te schrijven, was het me ontschoten.

Daarom is dit een nieuwe "note to self": beter inplannen wat en wanneer ik wil schrijven. Maandag ben ik vrij bijvoorbeeld, dinsdag sta ik 10-18, woensdag 12-22, donderdag 18-sluit vrijdag 13-22 en zondag 17-sluit. Ik kan dus makkelijk op maandag, woensdagochtend en donderdagmiddag een extra stukje schrijven en ervoor zorgen dat ie op een dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag online komt te staan.

Ik zit tegen de 3000 pageviews. Schijnbaar doe ik iets goed.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…