Doorgaan naar hoofdcontent

Geweld en games: tabula rasa

Games worden vaak in verband gebracht met geweld. Gewelddadige games waren en zijn nog steeds controversieel. De twee daders van de schietpartij op Columbine High speelden vaak Doom; een paar jaar geleden werden vier jongemannen gearresteerd in New York omdat ze "geïnspireerd" zouden zijn door Grand Theft Auto.Laat ik gelijk met de deur in huis vallen: er is geen eenduidige antwoord op de vraag of er een verband is tussen het spelen van gewelddadige games en gewelddadige gedrag. In het geval van de Columbine High schietpartij, de twee daders werd hen juist de toegang tot het spelen van Doom ontzegd, pas daarna zijn ze begonnen met het plannen van hun daad. 

Samen met Eline kijk ik de Netflix serie Narcos, over de Colombiaanse drugsoorlog van de jaren '80. Er wordt gespeeld met mensenlevens zoals je levens verliest in een potje Super Mario en het is gebaseerd op waargebeurde feiten. In 1991 had Colombia meer dan 25,000 moordslachtoffers. Zowel de drugshandelaren als de doorgewinterde en gedisillusioneerde agenten houden zich niet in om een kogel door iemand's kop te jagen.

Afgelopen woensdag liep ik 's nachts naar huis. Drie politie-auto's kwamen op hetzelfde punt afgereden. Ik stak de brug over en zie iemand een hoekje om rennen. Ik trok de conclusie: diegene moet niet wegrennen. Ik trok een sprintje en gaf de verdachte een knietje in zijn rechterknieholte en greep hem vast. Binnen no-time stonden er vier agenten om hem heen en ik werd bedankt voor mijn inzet.

Misschien is er geen direct of een causaal verband tussen games en geweld, maar hier is een andere vraag: is de geweldverheerlijking in media niet de aanzetter tot gewelddadig gedrag?

In een game als Grand Theft Auto kan je onbeperkt doodgaan én doden. Agenten komen op je af als je teveel aandacht trekt. Als je doodgaat, begin je weer opnieuw. Een tabula rasa. Misschien is dat een andere insteek: niet het idee dat spelers meer geneigd zijn om geweld te gebruiken, maar dat áls er geweld gebruikt word, de consequenties daarvan niet gezien worden.

Dit is maar een idee natuurlijk, maar het is voor mij sinds een tijdje wel weer een echte video game filosofische vraag. Als ik ongezond eet, zal ik ongezond worden. Als ik ongezonde media consumeer...

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…