Doorgaan naar hoofdcontent

Gamen wanneer je niet lekker bent

Ik ben niet lekker. Door de plotselinge en hevige kou van de afgelopen twee weken ben ik snipverkouden. Mijn keel doet pijn en ik heb een zwaar hoofd. Ik kan het me niet permiteren om ziek te zijn: bij Olivier hebben we te weinig ervaren mensen rondlopen. Ik zit lekker aan de paracetamol en aan heet water met honing.

Helaas kan ik me er niet aan over geven, dus ik probeer hard door te gaan. Maar als ik echt niet lekker ben, dan doe ik vaak dezelfde dingen. Wat voor rituelen ken jij als je niet lekker bent? Kruip je op de bank met een deken, of ga je in bed liggen met een boek?

Ik ben 29 jaar. Ik groeide op met videobanden. We hadden een videoband van Home Alone die ik bijna elke keer keek als ik niet lekker ben. Als ik daar aan terugdenk, begrijp ik wel waarom. Het is een luchtige komedie, die zich afspeelt rondom kerst. Buiten is het koud, binnen is het gezellig en warm. Daarnaast heeft het natuurlijk een mooi happy end.


Het gamen vergat ik niet als ik ziek was. Toen ik jonger was, speelde ik op mijn Game Boy. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back from the Sewers staat me goed bij, een sidescrolling action game, waarbij je de verschillende Turtles kon kiezen.

In mijn puberteit had ik een TV op mijn kamer en kon ook appelig in bed verder gamen. Vooral games die doorgaans meer tijd nodig hebben kon ik op die manier goed proberen, zoals Final Fantasy X.

Het zijn vooral games die weinig reactievermogen nodig hebben. Een turn-based role-playing game bijvoorbeeld heeft niet een snelle reactie nodig. Ook zitten er veel filmpjes in dit soort games. Heerlijk.

Helaas moet ik vandaag weer vrolijk werken en ga er weer tegen aan. Hopelijk is dit het wat betreft verkouden zijn. Maar anders ga ik een poging doen om Final Fantasy X op de PlayStation 4 te spelen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.