Doorgaan naar hoofdcontent

Gamen wanneer je niet lekker bent

Ik ben niet lekker. Door de plotselinge en hevige kou van de afgelopen twee weken ben ik snipverkouden. Mijn keel doet pijn en ik heb een zwaar hoofd. Ik kan het me niet permiteren om ziek te zijn: bij Olivier hebben we te weinig ervaren mensen rondlopen. Ik zit lekker aan de paracetamol en aan heet water met honing.

Helaas kan ik me er niet aan over geven, dus ik probeer hard door te gaan. Maar als ik echt niet lekker ben, dan doe ik vaak dezelfde dingen. Wat voor rituelen ken jij als je niet lekker bent? Kruip je op de bank met een deken, of ga je in bed liggen met een boek?

Ik ben 29 jaar. Ik groeide op met videobanden. We hadden een videoband van Home Alone die ik bijna elke keer keek als ik niet lekker ben. Als ik daar aan terugdenk, begrijp ik wel waarom. Het is een luchtige komedie, die zich afspeelt rondom kerst. Buiten is het koud, binnen is het gezellig en warm. Daarnaast heeft het natuurlijk een mooi happy end.


Het gamen vergat ik niet als ik ziek was. Toen ik jonger was, speelde ik op mijn Game Boy. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back from the Sewers staat me goed bij, een sidescrolling action game, waarbij je de verschillende Turtles kon kiezen.

In mijn puberteit had ik een TV op mijn kamer en kon ook appelig in bed verder gamen. Vooral games die doorgaans meer tijd nodig hebben kon ik op die manier goed proberen, zoals Final Fantasy X.

Het zijn vooral games die weinig reactievermogen nodig hebben. Een turn-based role-playing game bijvoorbeeld heeft niet een snelle reactie nodig. Ook zitten er veel filmpjes in dit soort games. Heerlijk.

Helaas moet ik vandaag weer vrolijk werken en ga er weer tegen aan. Hopelijk is dit het wat betreft verkouden zijn. Maar anders ga ik een poging doen om Final Fantasy X op de PlayStation 4 te spelen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…