Doorgaan naar hoofdcontent

Dualistiek

Als ik naar de wereld om mij heen kijk, heb ik het idee dat we in een sterk dualistische wereld leven. Sociaal-cultureel is dat terug te leiden naar Plato, neoplatonistisch denken en de sterke scheiding van het stoffelijke en het geestelijke in het christendom.

Plato schreef over de wereld van de ideeën, een perfecte denkwereld. De dingen om ons heen zijn louter kopieën daarvan. Later ontwikkelde het neoplatonistische denken zich in Rome - het idee van de eminatie van de geest, die als een fontein langzaam tot ons komt.

In de Middeleeuwen nam de kerk deze opvattingen en ging er mee verder. Dat merk je terug in ons taalgebruik, ons denken en doen. Het is goed of slecht, wit of zwart, je bent voor me, of tegen me. Er is geen grijs gebied.

Hoe verhoudt dit zich tot gamen? In welke hoedanigheid kan ik dat terugvinden? Ik ben er nog niet overuit.

Populaire posts van deze blog

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.

Een nieuw spel

Door Jeroen


Soms zijn er momenten dat ik op zoek ben naar een nieuwe game om te spelen. De prijs van een nieuw spel is net te hoog om in de wilde weg een paar spellen te kopen en maar te kijken of er iets leuks tussen zit. Er zijn dan verschillende strategieën die ik toepas.