Doorgaan naar hoofdcontent

Black video game characters matter?

Op Wikipedia kwam ik dit tegen: List of black video game characters, een lijstje van "zwarte" video game personages. Het is een vreemde verzameling van personages. Is dit oké, of juist onbedoeld racistisch?

Het moet als geen verrassing komen dat andere huidskleuren en culturen nauwelijks in games worden vertegenwoordigd. Game ontwikkelaars en uitgevers hebben als doelgroep jonge mannen, voornamelijk in het Westen. Blanke mannen zijn doorgaans de hoofdrolspelers in games.

In die zin is het niet gek om een poging te doen te laten zien welke personages "black" zijn. Voordat ik daar verder over ga, eerst een brainstorm-sessie over het probleem met het woord "black". In het Nederlands is er een geen vast, duidelijk, neutraal woord voor een persoon met een donkere huid. Neger klinkt te koloniaal, zwarte heeft eveneens een negatieve connotatie. In Amerika hebben donkere mensen moeten knokken voor hun burgerrechten en noemen ze zich met trots "black". Dat kan vervolgens een cultuur betekenen, maar ook een groep mensen of gewoon de huidskleur.

Dus wat is precies "black" als we het hebben over video game personages? In het lijstje komt de over-de-top actie game 50 Cent: Blood on the Sand voor. Als rapper 50 Cent schiet je alles en iedereen omver. Ook Lee Everett uit The Walking Dead staat er tussen, die als donkere man een zombie apocalypse probeert te overleven.

De vraag is dus wat is "black"? Want als ik dit zie, is het een enkel een constatering van een verschil in huidskleur. En is daarmee het hele punt van betere donkere personages willen neerzetten niet ongedaan gemaakt? Ik denk van wel. We kunnen ook een lijst maken met blanke of Aziatische personages, maar wat is het punt? Het is een vorm van segregatie.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.