Doorgaan naar hoofdcontent

Betekenis

Betekenisgeving is lastig. We geven betekenis aan alles om ons heen. Iets benoemen  - een boom, hout, bladeren, groen, wortels, takken - is er betekenis aangeven. Dat doen we de hele dag door met alles wat we zien en tegenkomen.Het lastige met games is dat elke gamer individueel betekenis geeft aan zijn of haar ervaring. Net zoals met het proeven van bier, er is simpelweg geen één antwoord. Als we het hebben over kunst kunnen twee mensen daar compleet anders overdenken. Wat we denken terug te zien in verhalen heeft sterk te maken met onze eigen levens, omdat we allemaal verdriet, pijn, plezier en andere sleutelmomenten hebben meegemaakt. Een vader-zoonrelatie in een boek kan mij bijvoorbeeld meer doen dan een plotlijn over een familielid met een levensbedreigende ziekte, omdat ik dat laatste niet ken.

Wat ik denk over The Last of Us is mijn eigen mening. Maar zelfs met een poging te doen met het proberen van een "objectieve" uitspraak leg ik daar mijn eigen visie in. Gaat het over Joel en Ellie? Als het de bedoeling is geweest van de maker, maakt dat iets uit?

Eerder had ik het al over de gamer als co-creator. Ik máák de game door het te spelen, ondanks dat de game bestaat zonder mijn inmenging. Maar er gebeurt pas iets als het gespeeld word.

Dat doet me denken aan een ka'on - de Japanse zenboeddhistische denkraadsels. Als een boom in het bos omvalt en er is niemand om het te horen, maakt het dan geluid? Als er niemand is om een spel te spelen, is het dan nog een spel?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.