Doorgaan naar hoofdcontent

Poetin used censorship! It's super effective!


De Russische YouTuber Ruslan Sokolovsky is gearresteerd omdat hij Pokémon Go speelde in een kerk. Het is het zoveelste treurige moment in Poetin's nieuwe Rusland. Op 11 augustus zette Sokolovsky een filmpje online. Tip: YouTube kan Russisch automatisch vertalen naar Engels.


Sokolovsky begint met het bespreken van de nieuwe wetgeving geïntroduceerd in juli. Op het gebruik van mobiele telefoons in kerken staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar. Als protest gaat hij een Orthodoxe kerk binnen om daar Pokémon Go te spelen.

Sokolovsky zou eergisteren zijn gearresteerd. Hij is beschuldigd van het "beledingen van religieuze gevoelens" maar ook met "aanzetten tot haat". De YouTuber kan mogelijk een gevangenisstraf krijgen van welgeteld vijf jaar. Om advocaat van de duivel te spelen: het lijkt mij niet slim om zoiets te doen in Rusland. Aan de andere kant, iemand moet het doen. De krankzinnigheid van Poetin's illusie van een uniform neo-conservatief Rusland kent geen einde.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…