Doorgaan naar hoofdcontent

Inventory Manager 2016

Lars de Wildt, video game onderzoeker aan de KU Leuven, zei op Facebook op The Witcher III: Wild Hunt: "Old-fashioned bullshit: too much slow manual saving, superficial combat, wasting time on non-fun administration (alchemy and crafting and inventory management and comparing equipment and deciding to dismantle or sell...) and fetch quests all really bog down an otherwise enjoyable game-world." Ik ben het compleet met hem eens. Je kast opruimen is al vervelend genoeg, toch?

Ik krijg nu al hoofdpijn.In role-playing games zoals The Elder Scrolls V: Skyrim, Dragon Age of Borderlands vind je veel items. Wapens, health packs, uitrustingen, ammunitie, noem maar op. Sommige games - zoals Skyrim en The Witcher bijvoorbeeld - hebben ook een alchemie onderdeel. Planten en andere producten zijn te vinden in de game wereld, die vervolgens verwerkt kunnen worden in potions of soorten gif.

Op zich een leuk gegeven. Meer gameplay opties, dat past in een fantasy setting. Maar zoals Lars zegt, het voelt als werk. Ik kon niet makkelijk aan The Witcher III wennen. Zoals je ziet op de afbeelding, het zijn kleine afbeeldingen die iets moeten voorstellen. Linksonder staat de beschrijving, in zeer kleine letters. Met een paar uur spelen zit je inventory vol, en heb je geen keus om een grote schoonmaak te houden.

Skyrim doet dat nog net iets anders. Want ondanks dat er heel veel items te vinden zijn, merk je als speler al snel dat het over algemeen "gewone" wapens zijn. Soms zit er iets van een magische kracht bij, maar het is geen ramp als je een zwaard of twee laat liggen - veel goud brengt het ook niet op. In Borderlands draait het voornamelijk om wapens, die middels een kleuraanduiding direct aangeven of ze interessant zijn of niet. Dat is toch beter?

The Witcher III voelt als Inventory Manager 2016 - wat ik op zich best een leuk idee vind voor een game persiflage. Teveel tijd gaat in het organiseren en reorganiseren van het inventory scherm. Als game ontwikkelaar zou je daar ook meer oog voor moeten hebben, want om tijdens het plunderen van een kerker plotseling tien minuten moeten gaan puzzelen hoe en wat je wilt houden of wat weg kan, breekt de immersie.

Het ideaal is een game met zo min mogelijk inventory. Shadow of the Colossus, iemand?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…