Doorgaan naar hoofdcontent
Heb je ooit gehoord van de app Untappd? Het is een app waar je mee kan bijhouden welke bieren je drinkt en wat je ervan vindt. Mijn collega Mick zei gisteren dat hij ook de app heeft gehad, maar dat hij aan zichzelf begon te merken dat hij vaak nog een biertje dronk, juist alleen maar zodat hij iets kon zeggen over een bier. 

Een overzicht van Untappd

Dat is niet bedoeling natuurlijk. Waarom een intro over bier? Omdat ik bij mezelf merk dat ik soms maar iets ga schrijven, alleen maar zodat ik iets te zeggen heb.


We zijn sterk geneigd om in het Westen - en helemaal in het sterk geïndividualiseerde Nederland - te denken dat we altijd een mening moeten hebben over van alles en nog wat. Het is haast gek om te zeggen "daar heb ik geen mening over". Ik denk dat daar sociaal-psychologisch veel over te zeggen valt. Als je je mond opentrekt en meepraat, doe je mee. Je hoeft niet eens iets zinnigs te zeggen, als je gehoord wordt ben je relevant.

Ik merk aan mezelf dat ik soms ook die neiging heb. Ik heb gisteren een leuk stukje geschreven en heb gewerkt van 18 tot 1:45. Met een nazit was ik om 4:15 thuis. Ik moet met twee-en-een-half uur weer aan de slag. Ik heb niks om over te schrijven. Paradoxaal en ironisch dat ik kan schrijven over het feit dat ik wil schrijven, alleen maar om het schrijven.

Het niet doen is vooral een teleurstelling voor mijzelf. Er is geen haan die er naar kraait als ik op dit moment op Video Game Filosofie een dag zou overslaan - vorige week toen mijn laptop compleet was gecrasht viel dat natuurlijk ook niemand op. Het zelfbeeld is sterk, jezelf teleurstellen helemaal. Daarom dat ik toch achter de laptop kruip om het één en ander neer te kalken.

Geen hoogstaande literatuur vandaag, maar een reflectering op het feit dat ik íets wil schrijven en dat vervolgens ook doe. Morgen ga ik met Eline naar haar oma toe in Zoetermeer en we gaan bijtijds op pad - misschien dat vandaag mij iets te binnen schiet wat wel interessant is om over te schrijven. Maar als dat niet lukt, ga ik dan toch maar weer iets schrijven? Ik ben er nog niet over uit.

Het is een lastig balanceren tussen werk, Video Game Filosofie en mijn privéleven. Ik hoop daar heel snel een beter balans in te kunnen vinden.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…