Doorgaan naar hoofdcontent

Geen Mass Effect remaster? Goed zo.

Met al die andere remasters in de maak ging het gerucht dat er ook een Mass Effect remaster zou komen. EA hoofd Peter Moore heeft duidelijk gemaakt dat het er niet in zit. Gelukkig maar.


BioWare is bezig met de opvolger Mass Effect: Andromeda. Ondanks dat de originele trilogie een afgerond verhaal is, kan een nieuw hoofdstuk in de serie nieuwe ideeën en personages introduceren. Het is een bestaand IP (intellectual property), maar wel een geheel nieuw en origineel werk. Voor grote studio's is een nieuw werk een enorme gok. Om een succesvolle game opnieuw uit te brengen is een veilige keuze. Ongetwijfeld dat gamers bereid zijn weer geld neer te leggen voor een mogelijkheid om weer met Commander Shepard de Melkweg te redden.

Begrijp me niet verkeerd, Mass Effect is een bijzonder goede serie. Het is dat een remaster niks toevoegt aan de game ervaring. Wat EA wat mij betreft wel mag doen in de nabije toekomst, is een Mass Effect remake. Het verschil tussen een remaster en een remake is dat bij het laatste de game compleet opnieuw gemaakt wordt. Gameplay kan worden aangepast, het verhaal hier en daar herschreven. Dan zou bijvoorbeeld de eerste Mass Effect de lift als loading screen weggehaald kunnen worden en het onduidelijke inventory-systeem efficiënt ingedeeld worden. Vanzelfsprekend kan dan ook het teleurstellende einde van Mass Effect 3 aangepast worden.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…