Doorgaan naar hoofdcontent

Geen Mass Effect remaster? Goed zo.

Met al die andere remasters in de maak ging het gerucht dat er ook een Mass Effect remaster zou komen. EA hoofd Peter Moore heeft duidelijk gemaakt dat het er niet in zit. Gelukkig maar.


BioWare is bezig met de opvolger Mass Effect: Andromeda. Ondanks dat de originele trilogie een afgerond verhaal is, kan een nieuw hoofdstuk in de serie nieuwe ideeën en personages introduceren. Het is een bestaand IP (intellectual property), maar wel een geheel nieuw en origineel werk. Voor grote studio's is een nieuw werk een enorme gok. Om een succesvolle game opnieuw uit te brengen is een veilige keuze. Ongetwijfeld dat gamers bereid zijn weer geld neer te leggen voor een mogelijkheid om weer met Commander Shepard de Melkweg te redden.

Begrijp me niet verkeerd, Mass Effect is een bijzonder goede serie. Het is dat een remaster niks toevoegt aan de game ervaring. Wat EA wat mij betreft wel mag doen in de nabije toekomst, is een Mass Effect remake. Het verschil tussen een remaster en een remake is dat bij het laatste de game compleet opnieuw gemaakt wordt. Gameplay kan worden aangepast, het verhaal hier en daar herschreven. Dan zou bijvoorbeeld de eerste Mass Effect de lift als loading screen weggehaald kunnen worden en het onduidelijke inventory-systeem efficiënt ingedeeld worden. Vanzelfsprekend kan dan ook het teleurstellende einde van Mass Effect 3 aangepast worden.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.