Doorgaan naar hoofdcontent

Emotionele games

Sommige mensen pinken enkel een traantje weg bij een mooie film, de ander ligt te snotteren bij reality TV. Muziek kan mij persoonlijk raken; ik hoor van anderen dat ze tranen met tuiten huilden bij een boek. Dit is weer een vergelijking met verschillende soorten media en waarom games op dit vlak tekort schieten.

Telltale's The Walking Dead is één van de allerbeste games die ik gespeeld heb.

Er valt een hoop te zeggen hoe games tot zover weinig spelen met emotionele elementen. Ik heb bijvoorbeeld ontzettend hard moeten huilen bij The Walking Dead en werd stil van het einde van Red Dead Redemption, maar verder niet. Games zijn bezig met volwassen worden; Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en BioShock zijn post-moderne games, Shadow of the Colossus en Journey zijn games die ook als kunst gezien worden. Waar blijft dan de tranentrekker game?

In de discussie wat kunst kunst maakt, maken verschillende argumenten hun opwachting. Kunst zegt iets over de menselijke toestand, spreekt tot ons, een kunstenaar wilt daar iets mee zeggen, ga zo maar door. Film, literatuur en TV zijn vermaak, maar maken juist bewust gebruik van emotionele en daarmee ook herkenbare verhalen. Vader ziek, dochter in een slechte relatie, beste vriend overleden, een onbeantwoorde liefde: plotlijnen die in spannende series ook voorbijkomen zodat je de personages beter leert kennen en meer kan waarderen.

Emotioneel wilt dus niet zeggen dat het overmatig dramatisch is. Maar tussen een geharde soldaat die sporadisch aan zijn vrouw denkt en een geharde, gebroken smokkelaar die wantrouwig is en langzaamaan zich opent is dat laatste beter geschreven en een mooiere verhaallijn. We kijken graag series en films, omdat het op de een of andere manier herkenbaar is. De Marvel superheldenfilms zijn mateloos populair. Niet omdat het goed geschreven verhalen zijn, maar omdat de personages interessant zijn. Dat is waar veel game ontwikkelaars de plank misslaan: je kan best een personage introduceren wat ergens mee zit, dat neemt niet weg dat er ook een einddoel te bereiken is. Maar plichtmatig een abstract en afgezonderd plotdevice gebruiken werkt averechts.

Ik spreek de hoop uit dat er meer games komen die wel durven het emotionele spectrum te gebruiken. Zo worden games nog meer gezien als kunst en ook serieuzer genomen, naast film, literatuur en TV in.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…