Doorgaan naar hoofdcontent

De onttovering van de wereld, deel 2

Betekenis geven we zelf aan alles wat tot ons komt. Een bos bloemen bijvoorbeeld. Om als cadeau te geven is gebruikelijk toch? Maar een bos rode rozen heeft een andere betekenis. Een rood stoplicht betekent stoppen, een groen stoplicht betekent gaan. Heeft iemand ooit daadwerkelijk groen gezien van jaloezie?

Rood is stoppen, maar ook een uiting van liefde. Groen is het teken dat je verder mag fietsen of rijden, maar ook een uitdrukking over een gemoedstoestand. De kleuren rood en groen hebben geen betekenis, totdat wij die daaraan geven. Het leven kent geen betekenis, totdat wij als mens daar zelf betekenis aan geven.

We leven misschien in een onttoverde wereld, maar ook in een symbolische wereld. Het woord symbool komt uit het Grieks en betekent zoveel als "samenvallen". Dat gebeurt precies in een symbool: een bepaald logo of teken hangt samen met de betekenis. Als je op zoek bent naar het toilet, zoek je naar een zwart figuurtje, met een perfect rond hoofd wat boven zijn of haar schouders zweeft. Je weet ook dat het damestoilet te vinden is als er een soort van driehoekige jurk aan het figuur hangt. Dragen alle vrouwen jurken? Nee. Zweeft mijn hoofd boven mijn schouders, zoals Rayman? Nee. Maar toch hebben we met z'n allen daar een concreet en overeenkomend beeld van. De symbolen die tot ons komen worden verstaan als dusdanig.

We zijn alsnog bezig met mythologische denkbeelden. Kijk naar films, series en boeken. Harry Potter, The Avengers of Lord of the Rings. Lost, Stranger Things en Game of Thrones. Het zijn epische werelden, waarin mensen leven in een magische wereld. De personages hebben een doel: het kwaad vernietigen. Het zijn deze twee elementen waardoor ze zo ontzettend populair zijn bij mensen. Morgen verder, dan over games.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.