Doorgaan naar hoofdcontent

De onttovering van de wereld, deel 2

Betekenis geven we zelf aan alles wat tot ons komt. Een bos bloemen bijvoorbeeld. Om als cadeau te geven is gebruikelijk toch? Maar een bos rode rozen heeft een andere betekenis. Een rood stoplicht betekent stoppen, een groen stoplicht betekent gaan. Heeft iemand ooit daadwerkelijk groen gezien van jaloezie?

Rood is stoppen, maar ook een uiting van liefde. Groen is het teken dat je verder mag fietsen of rijden, maar ook een uitdrukking over een gemoedstoestand. De kleuren rood en groen hebben geen betekenis, totdat wij die daaraan geven. Het leven kent geen betekenis, totdat wij als mens daar zelf betekenis aan geven.

We leven misschien in een onttoverde wereld, maar ook in een symbolische wereld. Het woord symbool komt uit het Grieks en betekent zoveel als "samenvallen". Dat gebeurt precies in een symbool: een bepaald logo of teken hangt samen met de betekenis. Als je op zoek bent naar het toilet, zoek je naar een zwart figuurtje, met een perfect rond hoofd wat boven zijn of haar schouders zweeft. Je weet ook dat het damestoilet te vinden is als er een soort van driehoekige jurk aan het figuur hangt. Dragen alle vrouwen jurken? Nee. Zweeft mijn hoofd boven mijn schouders, zoals Rayman? Nee. Maar toch hebben we met z'n allen daar een concreet en overeenkomend beeld van. De symbolen die tot ons komen worden verstaan als dusdanig.

We zijn alsnog bezig met mythologische denkbeelden. Kijk naar films, series en boeken. Harry Potter, The Avengers of Lord of the Rings. Lost, Stranger Things en Game of Thrones. Het zijn epische werelden, waarin mensen leven in een magische wereld. De personages hebben een doel: het kwaad vernietigen. Het zijn deze twee elementen waardoor ze zo ontzettend populair zijn bij mensen. Morgen verder, dan over games.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…