Doorgaan naar hoofdcontent

De onttovering van de wereld, deel 1

Max Weber (1864 - 1920) is één van de grondleggers van de moderne sociologie. Hij introduceerde het idee van de "onttovering van de wereld". Door industrialisatie, rationeel denken en doorgaande individualisatie is de mens minder gaan geloven in een mythische wereld.

Vraag je je wel eens af of de wereld een doel heeft? Of jouw leven specifiek? Vroeger waren dit soort vragen ingevuld. Als een christen in de Middeleeuwen wist je wat je taak was in het leven. Je vroeg je niet af wat er zou gebeuren na je dood, of er een God was of waarom er een ziekte uitbrak. Het hoorde bij het leven. Dit klinkt misschien als iets uit een sprookje of als een religieus concept, maar dat is het maar deels. Ook het idee bijvoorbeeld van een socialistisch utopie of een extreem rechts wereldbeeld is het in stand houden van een magisch wereldbeeld.

De Westerse mens gelooft niet meer in een magische wereld. Maar toch maken we ons niet druk of God wel of niet bestaat, en als er een ziekte uitbreekt is dat de schuld van onszelf. Geloven in een magische of onttoverde wereld heeft veel gelijkenissen. Er is één belangrijk verschil en dat is het "ultimate concern", een existentieel fundament waarop de mens drijft.

Want waarom sta je 's ochtends op? Om naar je werk te gaan, zodat je met je zuurverdiende centen je huur of hypotheek kan betalen en op vakantie kan gaan. In het grote plaatje, zou het uitmaken als je zou blijven liggen? Als je zou worden ontslagen en je je huis wordt uitgezet? Het antwoord is nee: de wereld blijft draaien, oorlogen blijven gevoerd worden en baby's blijven komen. Ik probeer je niet te overtuigen over de mogelijke zinloosheid van het bestaan, dit is één lange inleiding over het zoeken naar betekenis. Hier ga ik morgen op verder!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…