Doorgaan naar hoofdcontent

Constante vernieuwing is geen vooruitgang

Gisteren is de PlayStation 4 Pro aangekondigd. Het is een geüpgrade versie van de PlayStation 4, met meer werkgeheugen en de mogelijkheid om games in 4K weer te geven. Ook Microsoft is bezig met een tussentijdse update: de Xbox One Scorpio. Deze heeft nog geen releasedatum.

Het is de eerste keer dat console fabrikanten dit hebben gedaan. Voorheen werden er wel kleinere, energie-zuinigere versies uitgebracht, zoals de PS2 Slim en de Xbox 360 S. Deze werden dan na een paar jaar geïntroduceerd. Interessant voor nieuwe klanten of voor gamers die een reden zochten om een nieuw model te kopen. Maar een tussentijdse upgrade, tijdens een console-generatie, is ongehoord.

Ik zie dat als een perfect voorbeeld van het probleem van de game-industrie. Ontwikkelaars en uitgevers zijn te weinig bezig met blijvendheid. Er is geen toewijding aan wat er geproduceerd word. Games worden om de haverklap voor geen geld in de uitverkoop gegooid. Als je een beetje geduld hebt, kan je de allerbeste, allermooiste games een jaar na release voor een fractie van de originele koopprijs op de kop tikken. En waarom? Omdat games, naast entertainment, een technologisch aspect hebben.

Laten we teruggaan naar de PlayStation 2. Deze kwam uit in maart 2000. Grand Theft Auto III kwam uit in oktober 2001. Het was de eerste 3D titel in de serie. Het directe vervolg, Grand Theft Auto: Vice City kwam een jaar later uit en verbeterde een hoop. Onder meer motoren werden toegevoegd, een protagonist met een stem, betere gameplay. Grand Theft Auto: San Andreas, uitgebracht in oktober 2004, was nog vele malen groter, en dat zonder laadschermen. Meer wapens, fietsen, collectables, noem maar op. Ontwikkelaar Rockstar North heeft in die tijd de PlayStation 2 hardware dusdanig leren begrijpen, dat het mogelijk werd een veel grotere en mooiere game te maken.

De PlayStation 4 is bijna drie jaar oud. Er komt nu een tussentijdse upgrade. Het idee is dat deze mooier is. Ontwikkelaars kunnen grafisch krachtigere dingen neerzetten. Maar tegelijkertijd hebben ze te maken met alle PlayStations 4 die al verkocht zijn. En dat zijn er, grofweg, 40 miljoen.

De game-industrie probeert zichzelf in te halen, maar daardoor komt het enkel ten val. Geheid dat de PlayStation 4 Pro een indrukwekkend aantal exemplaren zal verkopen. Ook ik ben benieuwd: 4K gamen is eindelijk een mogelijkheid en het laat YouTube en Netflix ook in 4K verschijnen. Maar het neemt niet weg dat producenten zichzelf alleen maar in de vingers snijden. Ze kannibaliseren zichzelf door een te groot aanbod te willen leveren, zonder dat daar ontwikkelaars de moeite voor willen doen.

In een ideale wereld houden studio's zich langer bezig met de games die ze hebben geproduceerd en maken consolefabrikanten niet overhaaste beslissingen. Maar helaas.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…