Doorgaan naar hoofdcontent

Castlevania is 30 jaar oud - hurray, questionmark?

Vandaag is er een game mijlpaal bereikt. De langlopende gamereeks Castlevania is 30 jaar oud. De serie draait om de eeuwenlange strijd van de Belmont familie tegen Dracula. De serie kent een paar hoogtepunten en een heleboel dieptepunten. Is het tijd voor een feestje, of misschien een afscheid?Mijn eerste ervaring met Castlevania was de GameBoy titel Castlevania: The Adventure uit 1989. Ik begreep er niet veel van destijds. Ter illustratie, hier een gameplay filmpje.


Toen 3D games gemeengoed werden - Tomb Raider, Super Mario 64 - verscheen er een 2D titel van Castlevania in 1997. Het leende sterk van role-playing games: ervaringspunten moeten worden opgedaan om sterker te worden, en nieuwe items en wapens zorgen voor meer variatie. Door het succes van Symphony of the Night en hoe het doet denken aan Nintendo's Metroid serie worden zulke games tegenwoordig metroidvania's genoemd.

Maar waar zijn we nu? In 2010 verscheen de vermakelijke Lords of Shadow, gevolgd door een direct vervolg in 2014. Kleine titels als Harmony of Despair en Order of Ecclesia hebben weinig indruk gemaakt. Er zijn onbegrensde mogelijkheden met Castlevania: de games spelen zich door de eeuwen heen af en er is geen vastgestelde continuïteit.

Konami maakt er op dit moment een potje van. Metal Gear Survive werd allesbehalve positief ontvangen. Silent Hills werd geannuleerd. Aan de ene kant zou ik graag zien dat er een nieuwe Castlevania het licht zou zien, maar onder het huidige beleid van Konami zou dat betekenen dat het gepaard gaat met annuleringen, productievertragingen en het uiteindelijk een compleet andere game zou zijn dan de bedoeling is. Dus ik zeg voorzichtig "gefeliciteerd" tegen Castlevania, want liever geen nieuwe game, dan een slechte game.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…