Doorgaan naar hoofdcontent

Wat als de game niet eerlijk is?

Gisteren schreef ik een stukje over dat het onmogelijk is om vals te spelen in video games. Vandaag de vraag: wat als de game niet eerlijk is? Dit kan zijn om verschillende redenen. Een glitch bijvoorbeeld, of een fout tijdens het saven.

Ik zei gisteren dat er niet valsgespeeld kan worden, omdat alles in en van de game daar onderdeel van is. Maar wat als de game de speler op bepaalde momenten niet juist behandelt? Een voorbeeld.

Ik speel The Binding of Isaac. Linksboven in het beeld is een item, wat herhaaldelijk gebruikt kan worden. Ik vond de Blank Card, dat een gevonden kaart imiteert. Speelkaarten staan rechtsonder in beeld. Ik vond de kaart "2 of Diamonds", dat alle munten verdubbelt. Kaarten worden normaal één keer gebruikt, maar door de Blank Card kon ik nagenoeg onbeperkt en herhaaldelijk mijn munten verdubbelen. Dat ging een tijd goed; maar op een geven moment was de 2 of Diamonds weg. Ik kan nu zweren dat ik de kaart niet heb gebruikt. Ik was teleurgesteld en geïrriteerd.

Maar zelfs met ervanuit gaande dat ik inderdaad niet de verantwoordelijke was, dit was onderdeel van de game. Ik kan hier eigenlijk niet ontevreden over zijn. Het is misschien een grotere verrassing als je er achterkomt dat een autosave op het verkeerde moment betekent dat je vast zit dan het af gaan door geen levens meer te hebben, maar het is een mogelijkheid die bij de game hoort. Net zoals dat regen een sportwedstrijd kan verpesten, er zijn meerdere factoren van invloed.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.