Doorgaan naar hoofdcontent

Video game muziek op Spotify: een stap terug

Afgelopen week kwam in het nieuws dat de muziek streamdienst Spotify heeft een speciale portal gemaakt voor video game muziek. Ik was benieuwd: speciaal gemaakt afspeellijsten en soundtracks van games, op één plek. Helaas is dit een stap terug. Zie het portaal hier.

Spotify's "Gaming" portal
Er zijn afspeellijsten gemaakt voor gamers, of collecties van video game muziek. Ook zijn er "guest lists", samengesteld door andere websites. Alleen, de door Spotify gemaakte afspeellijsten zijn naar willekeur gemaakt. De afspeellijst "Epic Gaming" bijvoorbeeld. De beschrijving is "game to the biggest, baddest soundtracks of all time". En wat vinden we in de lijst? Bijvoorbeeld "Duel of the Fates", van de soundtrack van Star Wars - Episode I: The Phantom Menace. Of nummers van de soundtrack van The Last Samurai (wie kan zich die film nog herinneren?). Ook de intromuziek van House of Cards staat er tussen. Ik heb een andere invulling van "biggest, baddest".

De "Dark Souls III" afspeellijst is mij ook een raadsel. De game heeft namelijk een soundtrack van opzwepende orkestmuziek. Wie gaat er dan in hemelsnaam loeiharde metal opzetten? Als laatste voorbeeld de afspeellijst met de veelbelovende naam "Power Gaming". Beschrijving: "get your gaming session going with this epic rap mix". Ook ik kan zeker van hip hop genieten. Maar ik ben nu bezig met Tomb Raider voor RWYS, dan ga ik dus niet nummers als "F**kin' Problems" of "Ni**as In Paris" luisteren.

De toon van de portal is precies waar ik tegen aanloop bij zoveel video game websites en bladen: het is puberaal, gericht op een jong publiek. Ik kan begrijpen als je een sessie multiplayer Call of Duty speelt dat je andere muziek wilt opzetten. Ik hoop wel dat de doorsnee gamer (die overigens 35 jaar is, Spotify!) het verhaal wilt volgen van bijvoorbeeld The Witcher III en dus niet een "game" afspeellijst zal gaan luisteren. Het idee van een speciale portal voor video game muziek is überhaupt overbodig. Soundtracks waren namelijk al te vinden op Spotify. Bijvoorbeeld de soundtrack van The Last of Us - die is overgens werkelijk prachtig, maar die staat er dan niet tussen. Maar ook gebruikers kunnen zelf afspeellijsten maken, zoals de lijst "Video Game Masterpieces", met 6,978 volgers. Voor wie maakt Spotify dit portal dan?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.