Doorgaan naar hoofdcontent

Terug naar Rapture met Ken Levine

Onlangs schreef ik nog dat ik teleurgesteld was in The BioShock Collection, de high-definition remakes van BioShock, BioShock 2 en BioShock Infinite. Ik ben een enorm groot fan van BioShock, maar het idee van een grafisch verbeterde versie vond ik onnodig. Misschien heb ik het eerder gemist of heb ik er over heen gelezen, maar The BioShock Collection komt ook met developer's commentary.

Developer's commentary wilt zeggen dat de maker ervan tijdens de game vertelt over het ontwikkelingsproces. Bij films en series is dit meer gebruikelijk; voor de release op DVD of Blu-ray wordt een sessie opgenomen. Meestal is het een combinatie van regisseur, producent en acteur, die vertellen waar ze tegen aan liepen. Soms vertellen ze een memorabele anecdote of halen ze herinneringen op. Portal heeft dit gedaan; na de game te hebben uitgespeeld kunnen er zwevende tekstballonen aangeklikt worden, die vertellen over het maken van de game. Zeer interessant, omdat het een kijkje achter de schermen geeft. Doorgaans zijn game ontwikkelaars te vinden op expo's, waar ze de beste kant van hun werk belichten. Dit is eerlijker, meer open en voelt persoonlijker. De ontwikkelaar kan zonder de aanwezigheid van honderden kijkers zeggen hoe het is om zijn eigen werk met een kritische blik te bekijken.

Ik ben benieuwd naar het commentaar van Ken Levine, creative director en schrijver van BioShock en BioShock Infinite. Levine komt uit een joods gezin, maar noemt zichzelf atheïst. Dit is interessant, want beide games zijn zeer sterk in het benaderen van joods-christelijke ethiek. Misschien toch een reden om Rapture weer te bezoeken.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…