Doorgaan naar hoofdcontent

Sunday Service #7

Op zondag is er Sunday Service op Video Game Filosofie. Een korte boodschap, bedoeld als moment van bezinning.

Onlangs was ik bezig met het spelen van Tomb Raider uit 1996. Wat me opviel, is dat de game nauwelijks uitleg geeft. Er is bijvoorbeeld geen kaart waarop je kan zien waar Lara zich bevindt, laat staan dat je een hint krijgt waar je heen moet. Wat ik ook merkte was dat het leuker werd zelf de weg te vinden door een mysterieuze tempel of grottenstelsel. Het maakte het een stuk leuker.

Gamen is namelijk ontdekken. Jij, de speler, bent bezig met een stukje digitale fantasiewereld te ontpluizen. The Elder Scrolls V: Skyrim heeft een gigantische wereld, waar uren doorgebracht moeten worden om de game zelfs maar een klein beetje goed te leren kennen. Ook een betere grip krijgen op gameplay, is de game meer begrijpen. Dat gebeurt in games als Candy Crush Saga of Two Dots.

In reclamecampagnes ligt de toon op splinternieuwe graphics, gamen met vrienden of doodenge monsters verslaan. Dat je een nieuwe wereld mag ontdekken en ervaren zou juist één van de grootste selling points moeten zijn. Hou dat in gedachten, als je een shooter game als Wolfenstein speelt: jij kan de game ervaren. Ondanks de beste bedoelingen van de makers, is het jouw game, want jij bent degende die de game ervaart.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.