Doorgaan naar hoofdcontent

Sunday Service #6

Op zondag is er Sunday Service op Video Game Filosofie. Een korte boodschap, bedoeld als moment van bezinning.

Als je een game koopt, ga je die ook daadwerkelijk uitspelen? Op dinsdag 26 juli schreef ik dat 37% van alle games op Steam nooit zijn gespeeld. Indrukwekkend, maar ook een abstract gegeven. Om het concreter te maken een voorbeeld: van de 8 miljoen Steam-gebruikers die Half-Life 2 in bezit hebben, hebben 3,9 miljoen de game niet gespeeld. Dat betekent niet "niet uitgespeeld op de hoogste moeilijkheidsgraad" of "niet tot halverwege de game gespeeld", maar nog nooit zijn begonnen.

Hoe zit het dan met games die wel zijn begonnen? Steam, Xbox Live en PlayStation Network (PSN) gebruiken achievements, gamerscore en trophy's om bij te houden hoe "goed" een gamer het doet. Zo kan je aan mijn trophy's zien dat ik nog steeds niet Grand Theft Auto V heb uitgespeeld. Een game die ik wel compleet heb doorlopen is The Walking Dead: Season One van Telltale Games. Trophy's worden daar per chapter, per hoofdstuk, behaald. 93,7% van spelers die de game zijn begonnen hebben die binnen. 6,3% stopte daarvoor al. De game is niet moeilijk, maar wel emotioneel zwaar. Om de platinum trophy (het resultaat van alle andere trophy's te halen) te krijgen moet je enkel de game uitspelen; niet zoveel zombies doden, een high score halen of alle items vinden. Toch heeft op PSN "maar" 46,9% van alle spelers de game uit. Dus tussen de eerste chapter en allerlaatste valt de helft af.

Misschien is het dat wij gamers zelf niet blijven volhouden aan waar we aan zijn begonnen. Ik ben daar zelf ook schuldig aan: ik heb Dragon Age: Inquistion compleet uitgespeeld, maar Metal Gear Solid: Peace Walker heb ik opgegeven. En toch moet de game haalbaar zijn. Waarom geven we zo snel op? Zijn games te moeilijk?* Heeft de gamer geen geduld meer? Ik zou zeggen dat we te maken hebben met een overvloed aan opties. Games komen en gaan, nieuwe gameplay, mooiere graphics - en dan heb je nog steeds al die andere geweldige games die je nog moet spelen. Ik zal niemand beschuldigen van luiheid of gebrek aan motivatie als het op gamen aankomt. Want ondanks dat ik graag weer Grand Theft Auto V zou willen spelen, is een snel potje The Binding of Isaac makkelijker te behappen. Ik stel voor om als gemeenschap van gamers vaker te proberen games uit te spelen, hoe moeilijk het ook is.

*dat is niet helemaal waar, voor de platinum trophy voor Dragon Age: Inquisition heb ik de game uitgespeeld op Nightmare, de allerhoogste moeilijkheidsgraad en heb alle 10 high dragons verslagen).

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…