Doorgaan naar hoofdcontent

RWYS: Tomb Raider #2

Bij RWYS speel ik een klassieke game uit door elke dag één level te spelen. Zo kijken we met een scherpe blik terug naar oude games. Speel je mee?


Tomb Raider #2

Gisteren behandelde ik het introfilmpje en het hoofdmenu. Maar ik heb twee dingen over het hoofd gezien:. Ten eerste, de muziek. In het menu word de "Tomb Raider theme" afgespeeld. Het is digitale muziek, maar effectief en brengt bij mij veel herinneringen naar boven. Ik moet trouwens zeggen dat ik vroeger Tomb Raider nooit echt goed gespeeld heb; een jeugdvriend had de game wel, maar toen ik een PlayStation kreeg was Tomb Raider II uit.

Ook kwam ik er achter dat het menu een demo mode heeft Door een aantal seconden geen knoppen aan te raken, begint automatisch een kort demonstratie filmpje. De eerste is van het tweede level, Lara die door een groep wolven wordt aangevallen. Het tweede filmpje laat zien hoe Lara van een waterval afspringt. Dit fungeert als screensaver, maar het laat ook de speler zien wat er te wachten staat. Tegenwoordig zien we dit niet meer, game menus zijn interactief of dynamisch. Goed, nu de tutorial. De polaroid, getiteld "Lara's Home", is een uitleglevel. Dat zal ik vandaag behandelen.

Lara legt uit hoe je moet springen in Tomb Raider.
Met het selecteren van "Lara's Home" begint een kort filmpje; een shot van een landhuis, dat via een poort naar het raam gaat. Op het laadscherm zit Lara op de rand van een fontijn met een motor naast haar. Dat ze rustig zit maakt duidelijk dat dit geen acties is. De tutorial begint direct met Lara, ze heeft een tanktop en een joggingbroek aan. Een voice-over, dat was ik vergeten: "welcome to my home". De stem begeleidt de speler in de tutorial. "Use the D-pad to go to the music room". Ik draai Lara om en zie een versierde kamer. De deur uit kom ik in de muziekkamer en op een grote blauwe gymmat moeten wat sprongen gemaakt worden. 

Ik loop de kamer uit en de camera verspringt hoog achter Lara en laat een grote zaal zien met kisten. Lara: "Ah, the main hall. Sorry about the crates, I'm having some things put into storage and the delivery people haven't been yet" - dat is goed gedaan: een uitleg waarom er geklauterd moet worden over obstakels. Ik ga de trap af en Lara legt uit hoe je moet klimmen. In de volgende kamer moeten wat oefeningen gedaan worden; de lange sprong en hoe je de rand moet vastgrijpen: "press and hold the action button to make me grab the ledge". Ik haal de sprong: "Nice!". Het laatste gedeelte is een zwembad, hoe te bewegen in het water. Ik klim het zwembad uit en Lara eindigt de tutorial met "Right, I'll better take of these wet clothes" en ik keer terug naar het menu.

De voice-over en uitleg van Lara zelf is goed gedaan. Dat komt natuurlijk over dan tekst in beeld bijvoorbeeld. Ook versterkt de relatie tussen speler en personage: ondanks dat Lara uitlegt wat de controls zijn, gebruikt ze de eerste persoon enkelvoud: "make me...". Ook qua design weet je als speler waar je aan toe bent: de afbeelding in het laadscherm is rustig en Lara heeft een andere outfit aan. Wat minder is, is dat de tutorial automatisch stop na het zwembad, zonder input van de speler. Wat als je na naar Lara geluisterd te hebben nog verder wilt klimmen en springen? Dan moet je de tutorial opnieuw doen.

Dit was RWYS: Tomb Raider #2. Morgen het eerste level. Op naar Peru!

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.