Doorgaan naar hoofdcontent

Puberaal ontwerp van vrouwelijke personages en culturele verschillen

Katsuhiro Harada maakte afgelopen week een paar stomme opmerkingen. Het is een naam die je waarschijnlijk niks zegt. Harada is producer van de Tekken games; een fighting game serie van de Japanse ontwikkelaar Namco (nu Bandai Namco). Er zijn 15 games verschenen, met in totaal meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren.

In een interview met Eurogamer werd Harada aan de tand gevoeld over een paar tweets. Begin juli 2016 kreeg hij op twitter de vraag of een character outfit in een zwempak ook in het Westen zou uitkomen, waar hij spottend op reageerde. In het interview doet hij er nog een schepje bovenop. Mensen zouden niet moeten oordelen voordat ze de game gespeeld hebben. Vervolgens maakt Harada een vergelijking met het personage Ganryu. Het personage is een sumoworstelaar, en is ook zo afgebeeld. 
Someone who doesn't know Sumo, they might just say, 'There's a guy in his underwear, that's inappropriate. "But it's a very important part of Japanese culture. Without knowing that, to so easily make criticisms, is maybe a dangerous direction.
Deze vergelijking raakt kant noch wal. De kwestie gaat over hoe vrouwelijke personages worden geportretteerd, niet in hoeverre sumoworstelen onderdeel is van de Japanse cultuur. Harada blijkt totaal geen besef te hebben van wat een culturele identiteit is; hij doet zijn eigen Japanse culturele identiteit geen eer aan door te veronderstellen dat halfnaakte dames gelijk staan aan sumoworstelaars. Hij had eerlijk kunnen zeggen: "de doelgroep zijn mannelijke pubers en uit marktonderzoek blijkt dat de meeste mannelijke pubers van borsten houden", maar nee. De producer kwam al eerder in opspraak vanwege zijn reactie op de kritiek op het design van vrouwelijke personages. 

Christie Monteiro, een personage uit Tekken
Het personage Christie Monteiro, hier rechts afgebeeld bijvoorbeeld. Tekken draait om het "King of Iron Fist Tournament". Betreft narratief en gameplay is het design van Christie onnodig. Haar achtergrondverhaal is dat ze meedoet aan het tournament om een geneesmiddel te vinden voor haar terminaal zieke opa. Ze draagt een soort van glimmende, roze bikini, waar haar grote borsten bijna uithangen. Een blote buik, en een broek waarbij we toch de helft van haar dij kunnen zien.  Ik volg vechtsport over het algemeen niet, maar als ik dit soort outfits voorbij heb zien komen zou ik dat zeker hebben onthouden. In Tekken moeten de personages tegen elkaar vechten. Is deze outfit efficient? Zal ze sneller het geneesmiddel voor haar arme grootvader weten te verkrijgen als ze eruit ziet als een pornoster? 

Er kan best een "sexy" character in je fighting game zitten, maar moet elk vrouwelijk personage te weinig kleren aan hebben en minstens cupmaat D hebben? Ik zou zeggen van niet. Het is al lastig genoeg om games te moeten verdedigen voor het grote publiek. Het zijn mensen als Harada die de acceptatie van games in de weg staan. En als de serie meer dan 40 miljoen exemplaren heeft verkocht is dat een probleem.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.