Doorgaan naar hoofdcontent

PlayStation Now: nauwelijks de moeite waard

Met één dag aankondiging heeft Sony PlayStation Now beschikbaar gemaakt voor PC. PlayStation Now is een game abonnementservice, waarbij voor een vast bedrag per maand de gebruiker een aantal games kan spelen. Het is een verrassende keuze van Sony, en ik juich het besluit toe. De vraag alleen: is het het waard?


Hoe werkt het? PlayStation Now is te vergelijken met een dienst als Spotify. Een game draait op servers van Sony en streamt het beeld naar de speler toe. Via internet kan je de game spelen; je slaat niks op. Er hoeft dus niks te worden gedownload. Een goede internetverbinding is wel vereist: er kan geen lag zitten natuurlijk. As je op de knop drukt om te springen en een halve seconde later komt het signaal pas door is niet bedoeling.

Ik moet zeggen: 16,99 per maand is prijzig. Er zijn meer dan 400 games beschikbaar, maar hoeveel games zullen daadwerkelijk gespeeld worden? Het eerste probleem is dat er tot zover alleen PlayStation 3 games op PlayStation Now zitten. Geen PlayStation 4 games of PlayStation Vita dus. En dat terwijl de PlayStation 4 in november alweer drie jaar oud is. Niet dat de PlayStation 3 geen interessante games heeft. De voorheen PlayStation exclusives Uncharted, The Last of Us en Infamous zijn nu ook te spelen op PC. Ook de HD remakes van PlayStation 2 games, zoals Ico en God of War staan online. Maar er zit een bijzonder groot deel tussen van multiplatform games, zoals de Batman: Arkham serie, Borderlands en Devil May Cry. Leuke games, maar ook beschikbaar voor Microsoft Windows en Xbox 360. En er zitten games tussen die menig gamer niet eens zal proberen, zoals Magic Orbz, een Breakout-kloon, of Mahjong Tales: Ancient Wisdom, een mahjong game.

Dan is er ook nog 's PlayStation Plus. Om online te mogen spelen op een PlayStation 4, moet de speler PlayStation Plus afnemen. Daarnaast krijg je elke maand een klein aantal games. Het zijn dikwijls kleine indie titels - de één beter dan de ander - maar in het verleden kwam bijvoorbeeld BioShock Infinite, Red Dead Redemption en Assassin’s Creed III voorbij. PlayStation Plus is per maand, per kwartaal of per jaar af te nemen. Een jaarabonnement is 50 euro. Zo lang het abonnement loopt, kan je de games spelen - niet met terugwerkende kracht alleen. Ik heb bijvoorbeeld PlayStation Plus vanaf dag één. Ik heb een PlayStation 3, 4 en Vita: mijn bibliotheek is gigantisch.

Voor mij is PlayStation Now niet interessant. Ik denk voor PlayStation 4 eigenaren die nooit een PlayStation 3 hebben gehad tot op zekere hoogte, maar niet voor die prijs. Willen ze online spelen, krijgen ze al maandelijks games via PlayStation Plus. Voor PC gamers hetzelfde verhaal: ongetwijfeld dat ze een groot deel van de games al gespeeld hebben. Het is een goede keuze van PlayStation, maar de prijs moet omlaag en er moeten meer recente games op. PlayStation Now? PlayStation niet nu.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…