Doorgaan naar hoofdcontent

No Man's Sky? No, man.

No Man's Sky is officieel één dag uit in Nederland. De release is, zacht gezegd, niet vlekkeloos verlopen. Ik schreef van de week al dat er een enorme hype rondom de game is, nu blijkt dat nog een flink aantal kinderziekten heeft. Het zit de kleine studio Hello Games niet mee.

De ellende begon met een speler die bereid was 1100 euro neer te tellen voor een exemplaar, die vervolgens gameplay videos online zette. Sean Murray, hoofd van Hello Games, zei eerder dat het "honderden uren" zou duren om het centrum van het sterrenstelsel te bereiken. Vervolgens bleek die ongeduldige gamer met teveel geld het centrum in 30 uur bereikt te hebben. Op dat punt was ik niet ongerust: ik kon me goed voorstellen dat er nog een patch moest komen en dat de gameplay van één speler niet representatief zou kunnen zijn.

It's hundreds of hours of gameplay if a player did nothing else. - Sean Murray van Hello Games

Bij release bleek inderdaad een day one patch te zitten. Een patch op day one, oftewel dag één, wilt zeggen dat als de game uitkomt, er via een grote update er nog dingen aan worden veranderd. Ook dat komt vaak voor. Geen reden tot zorgen tot zover. 

Maar ondanks een flinke day one patch heeft No Man's Sky tot zover een paar keer flink de plank misgeslagen.

  • De pre-order versies hebben wat heet een "game-breaking bug". Eén van de extra's zorgt ervoor dat de speler nooit leert een hyperdrive te maken. Daarmee zit de speler vast aan het eerste schip waar wel een hyperdrive in zit - en als ze niet opletten, verkopen ze die. En dan zitten spelers uren vast. Extra pijnlijk, want dat pre-orders zijn exemplaren van mensen die bereid waren om de game vroeg te bestellen, en zij zijn juist de dupe van de fout.
  • No Man's Sky zou een multiplayer game zijn, of toch niet? In een interview met Game Informer was Murray bijzonder vaag. Spelers konden elkaar soort van zien? Later zei hij dat de kans zeer klein zou zijn dat twee spelers elkaar ooit zouden tegenkomen. Twee dagen na release: twee gamers op dezelfde planeet, streamen allebei hun gameplay. En wat blijkt? Ze kunnen elkaar niet zien. En tot zover is nog steeds niet duidelijk waarom.
  • Een glitch maakt het mogelijk de inventory te dupliceren. Via een niet al te moeilijke manier kan zo de game in no-time uitgespeeld worden. Ook dat zal via een patch verholpen worden uiteindelijk, maar de ongeduldige gamer zal hier maar al te graag gebruik van maken. 
  • Als laatste: een sticker. Op de special edition van No Man's Sky zit een sticker geplakt, over de originele hoes heen. Naast dat de geadviseerde leeftijd van 12 naar 7 is verlaagd, is "online multiplayer" weg. Zou dit het antwoord zijn op de vraag of er een multiplayer functie is?
Ik herhaal wat ik in een eerder bericht schreef: ik hoop dat No Man's Sky inderdaad een geweldige game blijkt te zijn. Maar ik begin van het tegenovergestelde te worden overtuigd. Een vriend van mij merkte op dat het lijkt alsof de kleine studio Hello Games door PlayStation flink als hype is neergezet. Grote verwachtingen, maar tot zover is het één en al ellende met No Man's Sky. Laten we met z'n allen een stapje terug doen en wachten tot de game daadwerkelijk af is.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.